Премиерът Димитър Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман

Снимка: Министерски съвет

Той му благодари за подкрепата в процеса на присъединяване на България към ОИСР

България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР и се надявам присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове.Това завя министър-председателят Димитър Главчев на срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Премиерът Главчев посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви Главчев. Той изтъкна, че на състоялата се през април втора сесия на Глобалната парламентарна мрежа на ОИСР от българска страна е потвърден ангажимент за сформиране на специална парламентарна комисия, отговаряща за обсъждането и приемането на законодателство, свързано с процеса на присъединяването ни към Организацията.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира също върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Премиерът Главчев изтъкна още готовността на страната ни за доброволен финансов принос в подкрепа на Украйна чрез сключване на Споразумение за участие в Програмата на ОИСР за страната. Споразумението бе ратифицирано от Народното събрание на 23 април тази година.

В хода на разговора премиерът Димитър Главчев специално благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата подкрепа и ангажираност в процеса на присъединяване на България към ОИСР. Министър-председателят подчерта също отличното взаимодействие със Секретариата на ОИСР и с Комитетите. Главчев изрази своята увереност, че този активен диалог допринася за намирането на най-подходящите решения по направените препоръки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//