Европол обяви и българите като основни участници в мрежите за трафик на хора

Снимка: europol.europa.eu

В ЕС действат 821 опасни престъпни мрежи

Българи, румънци, сърби и украинци са основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС за трудова и сексуална експлоатация. Това сочат данните в доклад на Европол, оповестен днес.

821 опасни престъпни мрежи действат в ЕС според документа. Те са свързани с търговия с наркотици, предимно кокаин, цигари, трафик на хора и изнудване.

Най-често участниците в тях са от Западните Балкани, главно от Албания, но също от Турция и Мароко, отбеляза белгийската министър на вътрешните работи Анелис Верлинден.

По думите на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс тези престъпни групи са склонни да заплашват и подкупват съдии и министри, както и служители на европейската прокуратура.

Общо 25 000 души са част от тези групи и са от 112 националности, като половината от тях са свързани с търговията с наркотици, посочи директорът на Европол Катрин де Бол.

По нейните думи, 86% от престъпните организации имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерството и по този начин перат пари.

Де Бол уточни, че представеният днес доклад е най-задълбоченото изследване на европейските престъпни мрежи досега. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK