Кишида обеща 250 японски вишни за 250-ата годишнина от независимостта на САЩ

Снимка: Pixabay

Обещанието на японския премиер очарова Вашингтон

Премиерът на Япония Фумио Кишида очарова Вашингтон с обещание за 250 японски вишневи дръвчета, предаде Ройтерс

Пред депутатите в американския Конгрес Кишида обеща, че ще подари на американската федерална столица 250 японски вишни по повод 250-ата годишнина от американската независимост.

"Като жест на приятелство Япония ще даде 250 дръвчета японска вишна, които ще бъдат засадени преди отбелязването на 250-ата годишнина от вашата независимост", каза Кишида и предизвика овации в залата. 

Японското посолство в САЩ каза, че все още работи по детайлите, свързани с подаръка.

250-ата годишнина от независимостта на САЩ се пада на 4 юли 2026 г.

Цъфтенето на японските вишни във Вашингтон се превърна в годишен спектакъл, откакто Япония подари на града през 1912 г. тези дръвчета като символ на приятелство. След това обаче двустранните отношения се сринаха в катастрофалната война от 1941 до 1945 г. Но след този конфликт двете страни в продължение на десетилетия са съюзници и казват, че техните отношения са по-близки от когато и да  е било.

Кишида е вторият японски премиер, който някога е произнасял реч пред двете камари на Конгреса. Преди това с тази чест беше удостоен Шиндзо Абе на 29 април 2015 г. Това е привилегия, отреждана за най-близките съюзници на САЩ. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK