Биляна Топурска е "Жена на годината на Благоевград" за 2024

Снимка: Infomreja.bg

Александра Димитрова – журналист в ИНФОМРЕЖА, бе описана с думите „истина“, „достойнство“, „светлина в мрака“, „опит“, „човекът оркестър“

Биляна Топурска е носител на приза „Жена на годината на Благоевград“ за 2024.

Тази година конкурсът навърши своето пълнолетие. За 18-и път журито избра 10 жени сред множество номинирани и стотици писма, получени до организаторите.

Те от своя страна освен че са имали нелеката задача изберат дамите, са създали един невероятен спектакъл от емоции, нежност, толерантност, красота.

Малки балернки като феи радваха препълнената зала „22 септември“ с танца си.

Децата са от балетната школа „Релеве“, чиято собственичка и педагог всъщност е една от получилите наградата.

Олга Петрова е родена в студения и далечен Сибир. Живяла е и е работила в Санкт Петербург и Москва, а преди 4 години Благоевград се превръща в неин дом. Сега Олга обучава над сто деца в различна възраст – да бъдат грациозни, пластични, да бъдат дами!

Олга до последно не подви крак, тъй като балерините, радващи публиката, са „нейните деца“, които я наградиха с букети и любов.

Всяка една от номинираните заедно с носителката на приза получи подаръци, цветя, грамота и комплименти от партньорите на конкурса, а както Олга Ворошилова призна – спонсорите се увеличават всяка година.

Втората по ред наградена бе журналистът от ИНФОМРЕЖА Александра Димитрова, която бе описана с думите: „истина“, „професионализъм“, „опит въпреки младостта“.

Александра е избрана, заяви водещата Силвия Домозетска, след номинации от нейни колеги и близки.

„Преди седмица, когато един от организаторите – Олга, ми се обади, помислих, че е за покана да отразя събитието. Много е хубаво обаче, когато си от другата страна. Пред себе си виждам хора, с които работя и съм отразявала техните истории, за мен е чест!“, каза Александра.

Домозетска е част и от журито на конкурса, който тя определи като една спирала на добротата.

Всички номинирани бяха поздравени от заместник-кметът по културата към Община Благоевград – Станислав Кимчев. Той цитира, типично в негов стил и класа, баба си Тонка от Ораново (квартал на Симитли), която с мъдрост казала: Ако има работа, жена ке я свърши.

И наистина! Всички 10 дама са доказали в живота и в професията си, че светът е жив, защото има жени на ток, които го крепят.

Като професионалисти, но и като жени, даряващи от себе си безвъзмезден труд и добрина бяха отличени Даниела Пърличкова и Стефка Терзийска.

Даниела е директор на детска градина „Синчец“, а извън работата си, тя е радетел в каузата за безплатна кухня за бездомни и социално немощни хора.

Стефка също се включва с тази инициатива. Тя е вярващ – дълбоко вярващ човек, и го доказва с борбата си за правосъдие и възмездие. Тя не е просто жената от новините, част от полицейската хроника за домашно насилие. Срещу нея бе извършен опит за убийство, а както Стефка сама призна – излиза като феникс от пепелта, благодарение на семейството си и за да потърси светлината в правосъдието, знаейки, че виновните ще бъдат наказани и а подобни на нейните случаи няма да са ежедневие.

Още две дами показа, че мъдростта и историята са свещени. Горица Митова и Кирилка Димитрова получиха грамотите си за номинациите като радетели на най-висшето деяние – да правиш добро.

Госпожа Митова – познавайки я всички, извади белия лист, от който припомни за своя път от историята към настоящето. Тя е радетел днес братя Миладинови да гледат към площада на Благоевград, а не да са закътани под прашно стълбище в музея. Благодарни кукушани, намерили дом в Благоевград, са увековечени с плоча отново в центъра на града.

Кирилка Димитрова е представител на ромската общност и нейната цел е да интегрира хората от нея. Госпожа Димитрова е акушер и писател, автор на няколко книги, а поредната се пише към този момент. Както Димитрова сподели пред публиката: В ромската общност има много проблеми, но въпреки тях, хората искат и успяват.

Д-р Вера Пелтекова пък не успя да присъства лично на церемонията, защото… отново тя е отдадена на пациент, който имал спешна нужда от знанията и уменията ѝ.

Две дами, познати в Благоевград, заради обществената си дейност, също са отличени.

Това са Емилия Халилова и Елица Калпачка.

Прокурор Калпачка е номинирана от свои колеги, които я описват като горяща в работата си и за търсеща справедливост.

В биографията на държавния обвинител са записани имена и деяния като Марто Дебелия, педофилия, порнография, проституция, убийства, тежки криминални прояви. Тя е била обект на заплахи, охранявана е, но продължава да се бори с „лошите“. Тя бди над семейството си, а то я подкрепя в работата ѝ.

Емилия Халилова пък е бивш заместник-кмет по социалните дейности, която повече от 20 години е в социалната сфера и тя продължава да дава на нуждаещите. Халилова бе поласкана от огромен букет искрящо розови рози, поднесени специално на церемонията от неин приятел.

След всички комплименти, най-големият бе за Биляна Топурска, която получи признанието и изгуби думи. Скромно и развълнувана тя каза:

„Не зная с какво съм го заслужила! Благодаря на семейството ми, че ме изтърпя.“

Топурска е създател на каузата „Донеси – вземи“, която подава ръка на хора в нужда.

Десетки са били обажданията и писмата, които журито е прегледало по адрес на Топурска. Тя е още майка на дете с аутизъм, възпитала е крайно ерудирано дете, активист за опазване на околната среда.

А най-милото описание направи нейната дейна дъщеря Савина – граждански активист, творец, радетел на добри каузи:

Бях отгледана от майка, която никога не прояви интерес да ходи по магазинете за дрехи... за бижута.. да си запише час за фризьор... От майка, която винаги е стояла от страни, скромна и тиха, с изключение на случаите, в които е била свидетел на неправда.

Откакто си спомням, нейните цели в живота са били онези, истинските, но по различен начин. Съществените може би. Тоест, срещи, пътешествията, споделенот, докосването с природата, смирение и ....иии... приключения от типа "дай да преместим тази планина"!

С дейността "Донеси-Вземи" и обработката на тонове дрехи и малки предмети втора употреба тя намери себе си. Намери нещо, което да я изпълва с нови сили... откри и съмишленички, които вървят с нея рамо до рамо. Зареждат се взаимно... подкрепят се. Пазят се.

Днес, именно заради това, но и заради силата й 32 години, 24 часа в денонощието да се грижи за Марина й донесоха почетната награда "Жена на годината" на гр. Благоевград.

Тази награда е споделена с още 9 заслужили жени направили от професиите си, ежедневието си кауза за бъдещето на града!

Благодарности към организаторите, номиниралите и силния отбор на "Донеси, Вземи" ...

ЗА всички тези емоции и за това, което ни предстои!

Днес след номинацията си отиде бащата на Биляна. За дядо си Савина написа:

Животът ни е пъстър заради хубавите и тъжните моменти.

Днес, на 26.03.2024 ни напусна нашият силно обичан дядо Асен.

Той ни научи да бъдем близки с хората, да говорим с тях с лекота, макар и да не ги познаваме. Да подаряваме, да споделяме... винаги казваше "Рáка давала, рáка зимала".

За това кръстихме и инициативата "Донеси - Вземи".

Едно от нещата, които го правиха щастлив бяха моментите, когато подаряваше нещо на някого... хранеше всеки ден гълъбите, а те му танцуваха танц за благодарност... всяка пролет децата от махалата си избираха по един гроздак от неговата ясма и той им го надписваше. На есен им го подаряваше.

На всеки пожелаваше да му гоним годините... е, той стигна до 88. А аз знам, че 8 е числото на безкрайността.

Душата му ще е винаги с нас, а ние ще помним усмивката, топлината и непринудените му, налудничиви желания, които рашуха всички пространства и времеви понятия.

Обещах му, че един ден пак ще се срещнем и ще отидем заедно на концерт. И, той заклати глава.

Конкурсът се организира от Женското благотворително дружество „Македония”, клуба „Жена на годината“ и с медийна подкрепа на Радио Благоевград. Идеята на организаторите на конкурса за „Жена на годината на Благоевград” се базира върху максимата да бъдат посочени като пример за подражание и наградени по подобаващ начин жени от Благоевград, надарени с великото качество да творят добро; жени, които ежедневно отдават време, професионални и личностни умения и нерядко и средства, за да помагат на обществото ни да върви напред и да се усъвършенства в името на общото благо.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK