Възрастни хора предават опит на младите чрез различни дейности

Снимка: БЧК

Възрастни хора от село Шишковци показаха по време на Kулинарно ателие на младежи как се меси тесто и други изделия от брашно. Проявата е по проект „Хората около нас“ на БЧК – Кюстендил.

„Искаме да покажем на младите хора днес, че трябва да се замислят и за другите около тях, да не пренебрегват възрастните хора, защото и те са били млади, имали са своите забавления и интереси и има какво да се научи от тях“, каза за ИНФОМРЕЖА Радмила Иванова – специалист „Младежки дейности“ при БЧК – Кюстендил.

Предстоят дейности, свързани с консервиране на храна за зимата, сушене на плодове и зеленчуци. До момента 12 младежи са изявили желание да се включат в проекта и да работят съвместно с възрастни хора от клуб на пенсионера в с. Шишковци.

Включени са и доброволци на БЧК, с помощта на които се проведоха обучения, заложени в проекта, и които участват във всички предвидени дейности. Младежите преминаха няколко обучения. Идеята на проекта е те да бъдат подготвени да общуват с различни възрастови групи, да проявяват толерантност и съпричастност към различията, да споделят време и пространство с хората около тях.

Да съумяват да правят разлика между толерантност и търпимост, докъде е границата помежду им. Важен резултат ще бъде и придобиването на познания, които участниците в проекта да приложат в последващите дейности.

 Младежите от своя страна се стремят да бъдат полезни на възрастните хора под формата на обучения, едното, от които на тема „Помогни си сам”, касаещо социално значими заболявания /инфаркт ,инсулт, диабет/. Целта на обучението е младежите да могат да покажат на възрастните хора как да се справят в такава ситуация.

Проектът приключва през м. октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK