Мраморна плочка със серафим от 18 век откриха в Мелник

Снимка: Община Сандански

Интересни археологически ценности са намерени от специалистите

В църквата "Света Богородица" в Мелник са открити 124 находки от камък, керамика и метал.

По време на археологически находки през 2023 г., с подкрепата на община Сандански, са открити предметите.

Проучването се ръководи от гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН, а консултант - проф. д.и.н. Виолета Нешева.

В екипа участваха д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей - Благоевград, и Елисавета Иванова от Археологически музей - Сандански. Реставрацията на движимите паметници се извършва в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. д-р Петя Пенкова (металните находки).

Сред находките е фрагмент от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия период на църква. Друга находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., на която е изобразен серафим (четирикрил ангел).

Разкопките на църква "Света Богородица" дава много ценни научни данни и възможност за експониране на един важен и интересен паметник за историята на Мелник.

Обектът е включен с постер във временната изложба „Българска археология през 2023 г.“, която се откри на 15 февруари 2024 г. в Националния археологически институт с музей при БАН. Плочата с изображението на ангела и част от стенописите ще бъде изложен в експозицията на НАИМ – БАН до 26.05.2024 г.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK