Кой хвана кръста? Мъжете от Югозапада се бориха в ледените води

Снимка: Община Банско, Община Сандански, Община Петрич, Община Струмяни

Тази година времето пощади от студ и сняг участниците

Стотици млади мъже се хвърлиха във водите на реки, езера, шадравани из общинските градове в Югозапада. Десетки са късметлиите, успели да извадят кръста водата. В Сандански се изви хоро, а в Разлог в продължение на няколко минути кръстът бе търсен по дъното. В църквата „Света Троица“ в Банско бе отслужена Света литургия. След нея стотиците миряни се отправиха с литийно шествие към Духовно-историческия център „Свети Паисий Хилендарски“, където беше извършен Велик Богоявленски водосвет. Както традицията повелява, след църковните ритуали, във водата на фонтана в центъра на града бе хвърлен кръст с разпятие. В символичното спасяване се надпреварваха двама мъже. Пръв до него стигна Антон Коюв от Банско. Той бе поздравен от кмета Стойчо Баненски, председателя на ОБС - Банско Димитър Русков, зам.-кметовете Сашка Въчкова и Магделена Юсева, а присъстващите с радост целуваха кръста за здраве.

Днес стотици миряни присъстваха на литургията в храм "Свето Благовещение Богородично" в Разлог, а след това с литийно шествие се отправиха към парка в Разлог, за да станат свидетели на изваждането на Богоявленския кръст от студените води на езерото. Тази година в свещения ритуала участваха 7 християни, като свещеният символ бе спасен от 33-годишният Петър Янев, от квартал “Вароша”. За поредна година ритуалът в село Баня бе съпроводен от мъжко хоро, извито в река Глазне, а след това Владимир Марков вдига високо Богоявленския кръст. В село Бачево Кръстът бе спасен от Даниел Калоянов, в Горно Драглище - от Иван Бурдин, Годлево - от Цветан Крайнов, Добърско - от Мартин Мандаров, Долно Драглище - от Борислав Бански, и в Елешница от именника Йордан Карпачев.

Десетки млади мъже участваха в ритуала на Богоявление в Петрич и тази година. В кв. „Виздол“ кръстът беше потопен в студената вода от отец Борис. Светинята извади Стоян Опренов. В езерото на градския парк ритуалът започна в 11.00 часа. Провежда се за втора поредна година. Кръстът, потопен във водата от отец Кирил, извади Йордан Костадинов. В кв. „Дълбошница“ по традиция също се състоя Богоявленският ритуал, който ръководи отец Георги. Кръстът в този квартал беше спасен от Живко Атанасов. В кв. „Изток“ ритуалът също беше изпълнен днес. Кръстът потопи във водата отец Любен. Късметлията, който го намери, беше Христо Гецков. Във всеки един квартал имаше народно веселие и почерпка в празничния ден.

Традиционно, на Богоявление, стотици граждани се събраха за обичаят, който се проведе на езерото в градски парк „Свети Врач“. Празникът в Сандански започна с литургия в храм „Свети Георги” и продължи с литийно шествие до езерото, водено от църковното настоятелство, кметът Атанас Стоянов и председателят на Общинския съвет - Георги Батев. В ритуала на езерото се включиха военните от III Бригадно командване и Общинския духов оркестър „Емил Кирянов“. Около 100 младежи и мъже, след молитва за здраве и обредно кръщаване на водата, отслужена от отец Йордан Аврамов, се хвърлиха за християнския символ. Не след дълго той бе изваден от 17-годишния Асен Цеков. След като кръста бе намерен, всички смелчаци предизвикаха силни емоции със своето мъжко хоро, пеещи химна на Република България.

14-годишният Мартин Чорбаджиев успя да намери и извади кръста от ледените води на река Вотръче в Белица. С литийно шествие водено от отец Димитър Бачев, беличани масово се запътиха към Вотръчка река за да съпреживеят ритуалното събитие. 8 млади мъже се включиха в Богоявленския ритуал за спасяване на кръста, това са Мартин Чорбаджиев, Александър Чорбаджиев, Стефан Мадолев, Наско Сачков, Марио Чонков, Никола Лазаров, Йордан Костов, Георги Василев.

Тази година кръста в ледените води в община Струмяни уловиха: - Николай Червилов – 16 години в с. Илинденци; - Крум Стоилков – 24 години в с. Струмяни; - Методи Петров – 28 години в с. Микрево По традиция от името на кмета на Община Струмяни - Емил Илиев, бяха подарени на преборилите се във водата смелчаци осветени златни кръстчета, с пожелание за много здраве, късмет и успехи през новата година!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK