74 % от жителите на Мусомища предпочитат проект № 1 за герб на селото

Проект № 1 за герб на гоцеделчевското село Мусомища набира скорост. Според обявените временни резултати до момента за първия проект са гласували 74 % от жителите на селото, а за проект № 2 - 26 %.

И двата проекта имат щитовидна форма, а в горната си част завършват със стилизирана крепостна стена. Както е известно, в селото няма значими археологически останки, но крепостта символизира също и устойчивостта на властта, поясняват от кметството в Мусомища.

И на двата проекта са изобразени три емблематични върха, които заобикалят гоцеделчевското село – Лясковския връх, Судата и Острец. В реалното им изображение те са зелени, като на втория герб цветовете не са съвсем точни поради изработването му с компютър. 

Името и на двата проекта ще бъде изписано точно, при решаването на проблема с името на селото, гласи още  уточнението, което касае местното население, което до края на септември ще има възможност да избере своя герб. 

Както писа ИНФОМРЕЖА, и двата проекта за герб на Мусомища са изработени от художници с новото и предпочитаното от повечето жители на селото име  Мосомище. 

Неотдавна след проведена обществена дискусия бяха одобрени символите, които да съдържа гербът, а именно: 180-годишната църква в селото, плодородното поле, което храни местните  жители, минералния извор „Топлика", планинската част и мост, от който вероятно идва името Мосомище. 

Според регламента събралият повече гласове проект ще бъде одобрен за герб на гоцеделчевското село, включително с промяната на името му, обясниха от кметството в Мусомища. От там уверяват, че до края на гласуването, което ще продължи до 30 септември, ще обявяват публично резултатите веднъж седмично в сайта на кметството. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK