Без руски и беларуски спортисти на откриването на Олимпиадата в Париж

Снимка: iStock

В самата Олимпиада те ще участват като неутрални спортисти

Руски и беларуски спортисти няма да бъдат допуснати да участват в церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщи във вторник Международният олимпийски комитет (МОК), цитиран от "Ройтерс".

МОК постанови миналата година, че на руски и беларуски спортисти ще бъде позволено да участват в Игрите като неутрални спортисти, без придружаващ национален флаг или химн. Във вторник Комисията очерта набор от правила за неутрални спортисти.

По време на церемонията по откриването през юли лодки, представляващи всяка национална делегация, ще плават по река Сена, отбелязвайки първия път, когато церемонията ще се проведе извън стадион. Но неутралните спортисти "няма да участват в парада на отборите по време на церемонията по откриването, тъй като те са индивидуални спортисти", каза МОК. 

"Но ще им бъде предоставена възможност да присъстват на събитието", добави комисията.

МОК заяви, че очаква 36 руски спортисти и 22 беларуси да се класират за Олимпийските игри в Париж. Спортисти, които "активно подкрепят войната" срещу Украйна или са наети във военни или служби за сигурност, нямат право да се състезават.

МОК каза, че ще реши "на по-късен етап" дали да позволи на неутрални спортисти да участват в церемонията по закриването.

Миналия октомври МОК забрани Руския олимпийски комитет за нарушаване на Олимпийската харта, като поиска регионални спортни организации в четири окупирани области на Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK