С над 4,8 млн. лева се финансира обучението в пет духовни училища

Снимка: Infomreja.bg

Вдигат заплатите на академичния състав в Селскостопанската академия

С 4 837 760 лв. ще се финансират петте духовните училища в системата на предучилищното и училищното образование, реши правителството.

Духовното училище в Момчилград ще получи 1 408 528 лв., Духовното училище в Русе - 441 500 лв., Духовното училище „Нювваб“ в Шумен - 870 579 лв., Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ - 1 378 155 лв., а Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ - 738 998 лв.

Разпределението на средствата е въз основа на броя на учениците, на групите и паралелките, вида на образователните институции и размерите на стандартите/нормативите за дете и ученик, за група и паралелка, за образователна институция.

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни трансфери в размер на 3 000 000 лв. за Селскостопанската академия (ССА) за 2024 г. чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Целта е да се актуализира структурата на работната заплата на академичния състав в ССА, като се увеличат началните размери на основната работната заплата на академичните длъжности, в съответствие със Закона за развитие на академичния състав в Република България и Правилника за неговото прилагане в ССА.

Това ще доведе до повишаване на научноизследователския и иновационен капацитет на ССА и по-добра интеграция на аграрната наука към световната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK