Министър Стоянов: Нови 273 камери ще се борят с пътния травматизъм в страната

Снимки: МВР

Тежката катастрофа в Пловдив изведе един от основните проблеми – възпитанието и обучението, обяви вътрешният министър

С възстановяването на РУ - Полски Тръмбеш и РУ - Стражица колегите ще имат възможност за по-бърза и адекватна реакция при сигнали за нарушения на обществения ред и евентуално извършване на престъпления. Това увери жителите на двете общини министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който присъства днес на официалното възстановяване на дейността на районните управления.

Те бяха преобразувани преди две години, наред с множество други полицейски участъци, районни управления, групи за охрана на държавната граница и гранични полицейски управления. При посещението си в Полски Тръмбеш министър Стоянов съобщи и за още изпълнени ангажименти - отпуснати са около 2,5 млн. лева за основен ремонт на районното управление. Освен това, след премината процедура по обществена поръчка, МВР ще разполага с нови 462 автомобила, които ще бъдат разпределени за служителите, работещи по линия на пътна полиция в цялата страна, включително и за колегите от ОДМВР – Велико Търново.

В отговор на журналистически въпроси, свързани с пътнотранспортния травматизъм, министър Калин Стоянов информира за предприетите стъпки, за да започнат тол камерите да измерват средната скорост на моторните превозни средства: „Имаме уверението, че най-късно до 6 месеца това ще се случи. Работим усилено с Министерството на електронното управление и фирмата, която оперира с камерите“. В допълнение посочи, че до месеци се очаква доставката на 273 камери, заявени по обществени поръчки. По думите му това е една малка част от усилията, които МВР влага в намаляването на пътнотранспортния травматизъм – казус, в който ангажимент имат и много други ведомства и агенции.

Тежката катастрофа в Пловдив изведе един от основните проблеми – възпитанието и обучението. Анализът сочи, че последните тежки пътнотранспортни произшествия са извършени именно от млади шофьори, които самокатастрофират заради шофиране с висока скорост. Министър Стоянов заяви и категоричната си позиция за драстично завишаване на санкциите по пътищата, които трябва да бъдат не само финансови.

В този смисъл той открои изключително работещата мярка за отнемане на моторни превозни средства от водачи, шофирали под въздействието на алкохол и наркотични вещества - от въвеждането ѝ се отчита сериозен спад на такива случаи. Министър Стоянов уточни процедурата при установяване на служители на МВР да шофират след употреба алкохо, съобщават от пресцентъра наведомството.

Относно започналите акции за купуване на гласове министърът на вътрешните работи посочи, че те ще продължат до изборния ден. „Вчера, при операцията на територията на Бургас, са образувани 7 досъдебни производства, задържани са 9-има. Намерени и иззети са веществени доказателства. До края на вечерта са подадени 19 сигнала, част от тях за купуване на гласове, друга – за нарушаване на изборното законодателство.

Най-важното е превенцията, абсолютно всеки сигнал следва да бъде обработен максимално бързо и още по-бързо да бъде докладван на прокуратурата, за да продължат съответните съвместни действия“, заяви категорично министър Стоянов. Той обясни, че резултатите от извършеното ще се сравняват със съпоставимите от периода на аналогичните такива избори. При извършения анализ на местните избори с предходните от 2019 са отчетени много повече постъпили сигнали, нараснал е също броят на досъдебните производства и на осъдените лица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//