RotaRun – бягане с кауза, ще се проведе за първи път в Дупница

Снимка: Ротаракт клуб - Дупница

RotaRun ще се проведе на 30.04.2023г. /неделя/ от 11:00 часа в парк "Рила"

Инициативата RotaRun – бягане с кауза, за пръв път ще се проведе в Дупница на 30 април от 11:00 ч. в парк „Рила“. Тичането е един от най-ефективните и популярни начини за спортувaне, а спортът е страхотна възможност да загърбим всичките си задължения, да излезем сред природата и да подишаме чист въздух!

А когато това удоволствие върви ръка за ръка със /страшно/ добра кауза, то тогава може да сте сигурни, че ще си прекарате един много забавен и ползотворен почивен ден с Ротаракт клуб Дупница и доброволците на събитието. RotaRun е тазгодишната национална инициатива на Ротаракт клубовете в България.

Ротаракт клуб - Дупница е част от международната хуманитарна организация Ротари Интернешънъл. Клубът е създаден за младежи над 18 години, които искат да служат на обществото около тях и да създават положителна промяна. RotaRun е предстоящата им инициатива за активен начин на живот, комбинирана с информационна кампания относно Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки.

Стволовите клетки са резервни клетки, които се активират в определени ситуации и могат да заменят функциите на други клетки в човешкия организъм, като спомагат за преодоляването на различни заболявания като левкемия, лимфом и други. Стволовите клетки могат да се извличат от периферната венозна кръв, кръвта от ембрионална пъпна връв или чрез костния мозък.

Най-съвременният метод за дарение на стволови клетки от периферна венозна кръв е процедура, подобна на тази за кръводаряване. Даряването на стволови клетки не е опасно за донора, защото клетките се регенерират успешно след това. За да се включи желаещ в регистъра, трябва да се вземе проба от устната лигавица или кръвна проба, и да се попълни заявление.

Това ще може да се случи в рамките на събитието, в домашни условия при предварително взет сет за проба или по всяко време в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки УМБАЛ "Александровска" и във всички лаборатории "Рамус". RotaRun Bulgaria - Дупница ще се проведе на 30.04.2023г. /неделя/ от 11:00 часа в парк "Рила", град Дупница.

Регистрацията, допълнителните уточнения и насоки за трасето ще бъдат дадени един час преди началото - в 10:00 часа. Участието е напълно безплатено, а единственото, което организаторите очакват да донесете с Вас, е добро настроение и удобни обувки, обявяват организаторите.

Трасето за възрастни ще бъде 2 обиколки на парка, а за деца до 7 клас ще има отделен маршрут. Официални партньори на Ротаракт клуб Дупница са Ротари клуб Дупница, Българското сдружение "Лимфом", Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки, УМБАЛ "Александровска", БЧК-Кюстендил, МБЧК-Дупница и Кюстендил, както и спортните клубове в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK