Ротари клуб – Кюстендил с кауза: Издават сборник от „Корени на родолюбието“

Снимки: Ротари клуб - Кюстендил

Събраха близо 5000 лв. на 21-годишнината на клуба

Ротари клуб - Кюстендил с кауза за 21-годишнината на клуба, която е свързана с издаването на сборник или книга с творбите от конкурса „Корени на родолюбието“.

В условията на конкурса беше изработка на родословно дърво - макет, рисунка или схема с всякакви материали – акварел, темперни бои, плат, хартия, тел, конци и всички естествени материали. Другата тема беше разказ на история, свързан с рода (за по-малките) и есе за рода (за големите). Разпределянето на класираните беше в 3 възрастови групи: 1 – 4 клас; 5 – 7клас; 8– 12 клас

Интересът към конкурса беше неочаквано голям, предвид натоварената програма в училище. Малките участници се бяха насочили към рисунките и макетите, а по-големите към словото. 57 рисунки и макети, и 18 разказа и есета бяха разгледани и класирани от ротарианците.  Някои участници се бяха постарали и в двете категории, защото имаха достойни предци, които да бъдат представени.

Това бяха наследници на Христо Славейков (един от синовете на Петко Р. Славейков), на проф. Досю Бакалов -  известен химик, на д-р Ленгарски, който цялата кюстендилска общественост още помни, на други знатни хора от кюстендилските села, заслужили уважението на своята общност, на участници във войни – знайни и незнайни, но герои за своите потомци.

Не всеки от участниците имаше известен човек в своя род, но за ротарианците беше важно връщането към корена – децата да разговарят и научат от бабите и дядовците си за миналото.  Някои от макетите съдържаха информация за седем поколения назад, което е много за човешката памет.

Провокирани от интереса, Ротари клуб - Кюстендил взе решение да продължи тази тема като всички творби бъдат събрани в каталог, дипляна или книга. Предложено беше родолюбивата тема да бъде обогатена с представяне на обичаите в рода при отбелязването на декемврийските и януарските празнични дни. Това стана кауза при отбелязването на 21 - годишнината на клуба на 13 декември 2023 г.

Честването беше посрещнато с голям интерес от кюстендилската общественост. Гости на тържеството бяха кметът, зам.-кметът по култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт, председателят на Общинския съвет, общински съветници, АДГ (асистент дистрикт гуверньор) Иво Гърнев, президенти и представители на Ротари клуб - Дупница и Ротари клуб - Гоце Дечев. Присъстващите щедро подкрепиха каузата, като на тържеството се събраха  близо 5 000 лв.

„Ще се радваме, ако това начинание даде отзвук и сред другите ротариански клубове и се реализира на територията на целия дистрикт“, обявиха със задоволство ротарианците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK