Военни спасиха бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите

Снимка: Infomreja.bg

Операцията по търсенето и спасяването е започнала в 15.50 часа

Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян, участници в съвместната подготовка „Родопи-24“, проведоха на 23 март реална операция по търсене и спасяване. В 15.35 ч., след получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик в Родопите), военнослужещите от състава на полка - майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.).

Операцията по търсене и спасяване започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 ч. В 19.04 ч. спасителната операция завършва успешно, благодарение на бързата и изключително професионална реакция на отлично подготвените военнослужещи. Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка - старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян, съобщават от Министерство на отбраната.

С действията си военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк с командир полковник Стефан Димов за пореден път демонстрираха воински и граждански дълг, отговорност и професионализъм на най-високо ниво.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK