ПМГ в Гоце Делчев - желан партньор по НП "Иновации в действие"

Снимка: Infomreja.bg

В училището са педагогически колективи от София и Кюстендил

Обичайна практика е ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев да споделя своя богат опит с училища в страната. В момента за тази цел в елитното учебно заведение са директори, учители и ученици от 127-о СУ „Иван Н. Денкоглу“ в София, ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ и 6-о ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – Кюстендил. Те бяха гостоприемно посрещнати от учителския колектив и цялото ръководство на училището домакин.

В началото на срещата Елка Божикова – директор на ПМГ „Яне Сандански“, запозна гостите с нелекия път, по който е минал колективът на училището, за да може днес спокойно да прилага в работата си трансдисциплинарния подход.

„Променяхме нещата бавно, но сигурно – спомня си госпожа Божикова. – Най-напред създадохме една професионална общност от 10 учители, които постепенно се убедиха, че могат да работят поновому. С течение на времето те създадоха огромна база от интердисциплинарни уроци. Промени се мисленето и на учениците и те започнаха под ръководството на своите учители да създават все по-значими проекти.“

Повярвали в себе си, гимназистите впечатляват със своите постижения. Така преди повече от 5 години те показват в НДК компютърна игра, представяща спасяването на еврейски деца. В проекта намират място историята, програмирането, информатиката, английският език.

„Важното е учениците да са в центъра на учебния процес и да са щастливи от това, което правят. Учителят да е техен ментор. Предизвикателствата пред българския учител днес са много. Въпросът е образованието, което предлагаме, да е достатъчно актуално и да предизвиква ученика. Така младите хора ще бъдат подготвени за работа навсякъде - у нас и в чужбина“, продължава директорът.

На активното сътрудничество между учители и ученици се спря в изказването си и преподавателят по БЕЛ в гимназията Екатерина Тодорова. Тя посочи целите, постигани чрез трансдисциплинарния подход – търсене на креативни решения на реални проблеми, разгръщане на ученическото творчество, формиране на умения за екипна работа.

През настоящата учебна година в училището има шест иновативни паралелки. Кратка презентация на тяхната работа направи преподавателят по история Боряна Вълчева. Силно впечатлява фактът, че при разработване на проектите учениците си партнират с редица институции в града и района, придобивайки различни компетентности. Накрая те представят резултатите от изследователската си работа пред родителите и обществеността.

„Важно е да се подготвим за бъдещето, в което учениците ще учат, като поставят и решават реални проблеми“ – така вижда своята основна задача колективът на иновативната ПМГ в Гоце Делчев.

Госпожа Божикова запозна гостите и с материалната база на 103 - годишното училище, което след основния ремонт през 2012 година, извършен по проект на Община Гоце Делчев,  е образец на учебно заведение. „Навсякъде учениците заслужават такива условия!“, каза в заключение тя.

Днес дейността в ПМГ „Яне Сандански“ по Национална програма „Иновации в действие“ продължава. Темата: „Прилагане на трансдисциплинарния подход при реализиране на ученически проекти“ ще бъде застъпена в уроците, които гостите ще посетят.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK