Скиорът Никола Калистрин от Банско и неговото "30 под 10"

Снимка: Община Банско

30 върха, 44 км дистанция с близо 4 000 м положителна денивелация за по-малко от 10 часа в зимни условия

Никола Калистрин е на 27 години и е най-добрият състезател на Банско по ски-алпинизъм. Живее и тренира в родния си град. В момента се готви усилено за Олимпиадата в Италия през 2026, но преди това иска да разкаже на всички за любимия си спорт чрез предизвикателството “30 под 10” - 30 върха, 44 км дистанция с близо 4000 м положителна денивелация за по-малко от 10 часа в зимни условия, изцяло над 2000 м надморска височина. Мястото е Северен Пирин, а Никола си поставя за цел да покаже, освен величествената природа, и красотата на своя спорт и неговото огромно преимущество като най-екологично чистият зимен спорт.

Върховете Пирин, Албутин, Кончето, първенецът Вихрен, Тевно езеро, Джано и Хлевен са само част от местата, през които минава високопланинският маршрут, начертан от Никола. Пребивавайки през цялото време над 2000 м, освен зашеметяващи гледки от Пирин и към Рила, Никола ще се изправи и пред сериозно физическо изпитание. Маршрутът на предизвикателството стартира от връх Пирин и финишира на Бойков връх. Върховете, през които Никола ще премине, са: Пирин - старт, Плешки, Безимен, Даутов, Каменишки, Албутин, Каменитица, Разложки Суходол, Байови дупки, Разложки Суходол, седловина Кончето, Кутело 2, Кутело 1, Вихрен, Хвойнати, Възела, Опрено, Голям Типик, Типик, Превалски чукар, Тевно езеро, Момини двори, Кралев двор, Джано, Ченгелчал, Демирчал, Безимен, Безимен (метална пирамида), Хлевен и финал на Бойков връх.

За да сподели тази невероятна история, Никола планира заснемането на документален филм за преминаването на маршрута, който ще покаже на света красотата на България и Пирин. Чрез разпространяването на филма на фестивали за аутдор активности, той се надява да привлече вниманието на хора, които обичат зимните спортове, и да ги насочи към уникалните възможности, които нашата страна предлага.

Никола вярва, че по този начин ще постави България и Пирин на световната карта на ски-туринга и ски-алпинизма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK