Бившият президент Доналд Тръмп се зарече в събота, че ще има "кървава баня", ако не бъде преизбран през ноември, обобщи Ен Би Си нюз.

Коментарите му бяха направени на митинг в Охайо, докато Тръмп обсъждаше възможността за засилване на търговската война с Китай заради автомобилното производство. Митингът имаше за цел да привлече гласове за кандидата на републиканците за Сената Бърни Морено, когото Тръмп подкрепи през декември, преди първичните избори в Охайо във вторник.

"Ако слушате, президентът Си - и двамата с него сме приятели - но той разбира начина, по който аз търгувам. Тези големи чудовищни заводи за производство на автомобили, които строите в Мексико в момента... няма да наемате американци и няма да ни продавате колите, не. Ще наложим 100 % мито на всяка една кола, която преминава през границата, и няма да можете да продавате тези коли, ако бъда избран", заяви Тръмп.

"Ако не бъда избран, това ще бъде кървава баня за всички - това ще бъде най-малкото", добави той. "Това ще бъде кървава баня за цялата страна. Това ще е най-малкото. Но те няма да продават тези автомобили. Те (китайците) строят огромни заводи."

По-късно той добави: "Ако тези избори не бъдат спечелени, не съм сигурен, че някога ще има други избори в тази страна."

В отговор на коментарите на бившия президент говорителката на кампанията на Тръмп Каролин Ливит заяви пред NBC News: "Политиката на Байдън ще създаде икономическа кървава баня за автомобилната индустрия и заетите в този сектор работници."

Джеймс Сингър, говорител на кампанията на президента Джо Байдън, направи изявление след изказването на Тръмп, като отбеляза, че бившият вицепрезидент Майк Пенс е обявил, че няма да подкрепи кандидатурата на Тръмп за преизбиране.

"Това е Доналд Тръмп: неудачник, който бива победен с над 7 милиона гласа и след това, вместо да се обърне към по-широка аудитория, удвоява заплахите си за политическо насилие", каза Сингър. "Той иска още един 6 януари, но американският народ ще му нанесе още едно изборно поражение този ноември, защото продължава да отхвърля неговия екстремизъм, привързаността му към насилието и жаждата му за отмъщение."

Преди да започне речта си, бившият президент застана и отдаде чест до катедрата, докато от високоговорителите звучеше "Правосъдие за всички" на хор J6, съставен от затворници, очакващи съд за участието си в метежа от 6 януари.

Тръмп отново нарече хората, които се намират в затвора за престъпления, извършени по време на нападението на 6 януари, "заложници".

"С тях са се отнасяли ужасно и много несправедливо и вие знаете това и всички го знаят", каза Тръмп в началото на речта си. "И ние ще работим по този въпрос още от първия ден, в който встъпим в длъжност, ще спасим страната си и ще работим с хората, за да почетем тези невероятни патриоти."

По време на събитието Тръмп каза също, че някои имигранти без документи "не са хора", макар да добави, че "не му е позволено да каже това, защото радикалната левица казва, че е ужасно да се каже". Той също така каза на католиците да не гласуват за Байдън.

"Всеки католик, който гласува за този тъпак, е луд, защото вие сте преследвани", каза Тръмп.

Байдън е вторият римокатолик, който някога е бил избиран за президент. Джон Кенеди е първият католик, избран за президент на САЩ. /News.bg/