Благоевградските адвокати с остра реакция срещу коментар на Борисов

Снимка: АК - Благоевград

На общо събрание в събота те излязоха с нарочна декларация

Адвокатската колегия в Благоевград излезе с остра реакция срещу коментар на премиера в оставка Бойко Борисов, че "адвoкaтитe нa мутритe щe привиквaт и мaчкaт върхoвнитe cъдии и oбвинитeл №1".

На Общо събрание, проведено в събота, адвокатското съсловие в Благоевград излезе с нарочна декларация, с която изразява своето остро възмущение от  "поредното посегателство срещу независимата, свободна и самоуправляваща се българска адвокатура - единствената, която е конституционно призвана да защитава правата и законните интереси на българските граждани и организации".

Ето какво още гласи декларацията на благоевградските адвокати:

"За такова недопустимо посегателство считаме публично изразената позиция от 23.04.2021 г. на Бойко Методиев Борисов - председател на ПП ГЕРБ и министър-председател в оставка, създаваща внушение за идентичност между българските адвокати и защитаваните от тях лица, внушението, че български адвокати, които са избрани за народни представители, в това си качество, защитават интереси на неименовани „мутри”, чрез законодателни продложения.

За пореден път Бойко Методиев Борисов си позволява да търси политически дивиденти, като руши образа на българския адвокат публично. Подобно поведение е още по-възмутително, когато е демонстирарно от председател на основна политическа партия и министър-председател на България.

Това е пряко посегателство върху основите на правовата държава и принципите, на които тя се основава.

Затова ние, адвокатите от Адвокатска колегия - Благоевград, с настоящата декларация, като осъждаме остро изразената от министър-председателя в оставка позиция, призоваваме всички български политици да не търсят евтини политически дивиденти на гърба на българската адвокатура, която е конституционно закрепена като единствен защитник на правата и законните интереси на ВСИЧКИ български граждани".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK