Плевнелиев съзря руско влияние в ДАНС

Снимка: БГНЕС

Работата на службите е доста спорна, обяви той

Президентът в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев напълно застава зад исканията на ПП/ДБ, изказани вчера от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов председателят на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) следва да подаде веднага оставката си. Причината - скандалът с изгонването на руските свещеници и "недопустимата" позиция от страна на институцията, отговор на изказване на съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков.

Работата на службите е доста спорна, дори оставете настрана политическото заявление, което направи началникът на контраразузнаването - ДАНС, което е в противоречие на закона.  Но аз си спомням много добре една друга случка - когато преди месеци по темата със Северна Македония председателят на ДАНС "си подавал удобно топката с "Възраждане" (става въпрос за думите на шефа на контраразузнаването по отношение на бившия съветник на Кирил Петков Весела Чернева, която според службите е изнасяла документи, представлявали държавна тайна, към Скопие - бел.ред.)", каза Плевнелиев пред bTV.

Политизиране на работата на институцията и недостатъчна ефективност, даде мотивите си той защо следва да има рокади, продължи той, давайки и съвет на медиите - да забележат, че ДАНС тогава обвинили Чернева едва ли не в национално предателство в момент, когато имало опасност отново да не се състави редовно правителство.

Плевнелиев даде и пример за недобрата работа на службите - когато бил президент, през 2015 година била най-мощната кибератака по време на избори.

"Тогава идеята беше много ясна - да бъде взривена нашата демокрация и изборите да бъдат нелегитимни. Тогава събрах службите и те бяха в абсолютна невъзможност да дадат какъвто и да е разумен отговор на държавния глава откъде идва тази атака", възмути се бившият президент. Следва да отбележим, че към този момент шефовете на службите се назначаваха единствено от Народното събрание без санкция на президента, т.е. тогавашното мнозинство начело с ГЕРБ имаше думата по тези въпроси.

Плевнелиев влезе и в сферата на прогнозите. Според него "некоалицията" ще изкара пълния си мандат - до 2026 година.

"Това правителство ще свърши много повече работа, отколкото всички си мислят. Това правителство ще много по-дълго, отколкото всички си мислят. Ако има някаква останала логика и мисъл в проевропейските политически сили, те ще трябва да го крепят, ще стоят заедно до влизането в еврозоната. Най-ранната дата е 1 януари 2025 година."

Според експрезидентът настоящето правителството е извършило реформи, извадило ни от "три години безвремие" и от "вдигнатия юмрук на Радев".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK