Стартира проект за благоустрояване на Колушко дере в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Подобряват състоянието на квартал с над 20 хил. души

„Поводът за днешната ни среща е едно проектно предложение, което подготвя Община Кюстендил от няколко месеца и което е възможно да се реализира благодарение на икономията при провеждането на обществени поръчки във връзка с изпълнението на инвестиционната програма. В рамките на тази програма бяха заложени 7 обекта, по-голямата част от които са реализирани, обяви на пресконференция зам.-кметът с ресор „Социални дейности и проекти“, Радмила Рангелова.

Проектно предложение на администрацията се казва „Създаване на привлекателна градска среда в Община Кюстендил“ и е със средства от неусвоения финансов ресурс по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“.

Основната цел на разработката е да се подобри физическата и жизнената среда, и да ревитализира приоритетни градски части в град Кюстендил като предпоставка за интегрирано градско развитие, осигуряващо устойчива и екологична градска среда с по-високо качество за живот и работа, която ще допринесе за развитието на град Кюстендил като център на иновациите, предприемчивостта и икономическия растеж в агломерационния ареал.

Целевата група по проекта са жителите на кварталите, които граничат с „Колушко дере“, като по данни на ГРАО това са над 20 хил. души.

В рамките на разработката са предвидени 6 дейности за реализация – организация и управление на проекта, публичност и визуализация, подготовка на документация за възлагане на обществена поръчка, изпълнение на инженеринг, упражняване на строителен надзор и извършване на задължителен финансов одит.

Продължителността на проектното предложение ще е 22 месеца, като неговата прогнозна стойност е 1 млн. 290 хил. лв. Обект на благоустрояване ще бъдат две зони.

Първата се намира между бул. „Сливница“ и улица „Добруджа“, където ще бъде извършена рехабилитация на зелени площи, както и оформяне на нови такива, изграждане на нова пешеходна мрежа и поставяне на елементи на градското обзавеждане – беседки пейки, изграждане на нова детска площадка, видеонаблюдение и др.

Втората зона също ще обхване благоустрояването на зелените площи, създаване на места за отдих, зона за игра на шах, табла, тенис, детска площадка и изграждане на пешеходна алея.

Дейностите по изпълнението на проекта се очаква да стартират през пролетта на следващата година, обяви още зам.-кметът Радмила Рангелова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK