Кюстендилски ученици участваха в симулативен процес срещу дрогиран водач

Снимки: КОС

Те влязоха в ролите на съдия от Районен съд, в състав с двама съдебни заседатели, прокурор, обвиняем и адвокат

Ученици – доброволци към съвета по наркотични вещества към Община Кюстендил, участваха в симулативен съдебен процес, в Ден на отворените врати в Районен съд и Районна прокуратура в Кюстендил. Те влязоха в ролите на съдия от Районен съд, в състав с двама съдебни заседатели, прокурор, обвиняем и адвокат, полицейски служители, свидетели и вещи лица.

Делото бе с предмет – управление на МПС от непълнолетно лице след употреба на наркотични вещества – марихуана и екстази. Обвиняемият е управлявал автомобила на родителите си без свидетелство за управление, като преди полицейската проверка е ударил домашно куче, разхождано от собственичката си. Той пледира – невинен, като заяви пред съда, че е изпушил една цигара марихуана в Нидерландия, където същата е разрешена. Що се отнася до кучето, той допълни, че то само се е нахвърлило върху автомобила.

Съдебният състав бе напътстван от заместник административния ръководител на РС – Кюстендил, съдия Светослав Петров, а районният прокурор Албена Разсолкова и нейните заместници- Радостина Стоянова и Крум Крумов бяха ментори на прокурора, адвоката и свидетелите по делото. След като приключи съдебното следствие, съдът прочете присъдата си, като призна подсъдимия за виновен в престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и наказание „лишаване от правото да управлява МПС“ за срок от 8 месеца.

Гост на симулативния процес бе митническия служител Ива Тодорова, началник сектор „Борба с наркотрафика“. Тя коментира пред учениците опасностите, които крие употребата на райски газ, като даде пример с Англия, където всяко трето дете развива невропатия. Тодорова заостри вниманието на децата и върху употребата на марихуана, която все по –често се примесва със синтетични наркотици, на фентанил и на друсан чай.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK