235 лв. има в банковата сметка на „Пирин“, клубът вървял бавно и мъчително към фалит

Снимка: ФК „Пирин“

Какви задължения наследи новото ръководство?

Новото ръководство на ФК Пирин Благоевград излезе с позиция, в която информира за реалното финансово състояние на клуба и за свършеното за последните два месеца от встъпването в длъжност на новия управител Петър Занев и неговия екип. Тя гласи:

Ръководството на клуба наследи следните задължения:

- Задължения фонд работна заплата към 10.12.2023 година – 323 224,63 лева

- Задължения към НАП – 312 490,50 лева

- Задължения към контрагенти - 200 000,00 лева

Състояние на банкова сметка:

- На 08.12.2023 година в банковата сметка на клуба бяха налични 5528.99 лева, от които 5294 лв. под запор от съдия изпълнител, във връзка с образувано дело срещу ФК Пирин за неплатени задължения, като разполагаемите средства бяха 235 лева.

Към днешна дата клубът е реализирал приходи, както следва:

- Общо, от 07.12.2023 година до 15.02.2024 година приходите са на стойност 759 517,00 лева. Приходите са основно от спонсори, търговска дейност на клуба, футболна дейност и субсидии.

Разходите през последните два месеца са основно в следните направления:

- Работни заплати (стари и текущи задължения) - 480 000,00 лева

- Данъци и осигуровки - 90 000,00 лева

- Контрагенти (Стари и текущи задължения) - 130 000,00 лева

Към момента работните заплати във ФК Пирин Благоевград са изплащат навреме, като дължимото към футболисти, треньори, школа и администрация са затворени напълно и подсигурени с гарантирани приходи до края на сезона.

Клубът има задължения от 74 000,00 лева по фонд работна заплата на част от администрацията и персонала, част от които са в процес на анализ и одит, а други са разпределени в разсрочени плащания.

Баланс:

- С оглед гарантираните приходи и предвидените разходи, балансът на „ОФК Пирин“ ЕООД до края на сезона е на сериозен минус ~ 1,100 000.00 лева ( един милион и сто хиляди).

Извод:

ФК Пирин Благоевград се е управлявал недалновидно в периода от март 2023 до декември месец на същата година, дори и от доста по-задна дата, тъй като установяваме задължения и от предходни месеци и години.

Трупани са непосилни задължения, плод на необмислени решения и невъзможност да се прецизира финансовото състояние на клуба.

ФК Пирин е загубил всякакви позиции като надежден партньор и сериозен клуб, което го е довело до патова ситуация, в която основни контрагенти не желаят да работят с клуба, което възпира ежедневните работни процеси.

Клубът е вървял бавно и мъчително към фалит.

Ръководството на ФК Пирин поема риска, с обединени усилия – тези на Община Благоевград и вече подходили сериозно към клуба спонсори, този баланс да се изравни и да гарантира спокойствие на клуба в предстоящите тежки битки на и извън терена, свързани с оцеляването на клуба като клуб и мястото на отбора в Първа лига.

Ръководството на клуба има кратък диапазон на действие и работа в състава и ангажиментите, които са поети. Работи се на два фронта – финансовото оцеляване на Пирин, както и спортно-техническото.

Основен приоритет е намирането на нова форма на управление, в която Община Благоевград не е едноличен собственик, а партньор на желаещи да развиват футбол в Благоевград спонсори“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK