„Спартан” помогна за донорска ситуация

Снимка: Infomreja.bg

На борда на самолета бяха два медицински екипа

Самолет C-27J „Спартан” с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването.

Самолетът C-27J “Спартан” с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от транспортна авиобаза Враждебна на Военновъздушните сили излетя за летище Варна на 19 юли в 17:28 часа.

Машината беше подготвена за полет от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев.

На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“, които бяха превозени по маршрута София – Варна – София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. В 23:58 часа снощи самолетът кацна обратно на летище Враждебна.

От лечебното заведение съобщиха, че донорът е германска гражданка, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив, пише dariknews. Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт. „Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи“, обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорство. След дълги документални процедури на международно ниво от донорката са експлантирани двата бъбрека и черен дроб.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK