Кмет и жители обсъдиха бюджета на Благоевград, хората искат европейски улици

Снимка: Infomreja.bg

Повече вижте във видеото от самото обсъждане

Проведе се първото за годината и за мандата на кмета Методи Байкушев обществено обсъждане в община Благоевград.

То засяга най-важната тема – за бюджета на общината.

Байкушев уточни, че сам ще запознае гражданите със заложените в маркорамката цифри в три направления – приходи, разходи и дългове.

„Досега бюджетите са били неразбираеми, затова съм изготвил таблица, която да показва ясно откъде идват парите ни, къде отива и колко дължим. Реалният бюджет е много по-малък от представените през годините“, каза Байкушев.

Той представи и 4-е приоритета, които ще изпълнява ръководството в заложения бюджет, а именно: подобряване на инфраструктурата (ремонти и изграждане на улици); отчуждаване на терени и проектна подготовка за инвестиции; влагане на средства в образованието; привличане на инвеститори.

Байкушев подчерта и пета важна точка – финансовата дисциплина и съкращаването от разходи.

Той съобщи и някои детайли около приходите и разходите на Общината.

Стана ясно, че през декември е изтекла обществената поръчка за текущ ремонт и поддръжка на улиците с избраната фирма – изпълнител. Байкушев помоли за търпение гражданите, съзнавайки, че улиците в общината са заприличали на швейцарско сирене. Очаква се до март да бъде избран нов изпълнител.

Също така стана известно, че отпуснатите от държавата 50 млн. лв. за ремонт на улици са за вече подадени проекти от Общината, които обаче не са изготвени от настоящия кметски кабинет.

Байкушев каза още, че се очакват още 60 млн. лв. да бъдат получени по програма „Региони в растеж“, което означава благоустрояване на още улици и сгради, стига Общината да подаде навреме проектите, с които ще кандидатства.

Утре пък, на заседание на ОбС се очаква да бъде гласувана точка за урегулиране на имоти в местността Черешарниците край Благоевград, които да бъдат подготвени за потенциални инвеститори.

Байкушев обясни, че в момента Общината плаща за неща, които само ощетяват бюджета като например за поддръжка и охрана на общинска почивна база на Предел, както и за поддръжка на два апартамента в Банско.

25% пък от приходите на Общината автоматично се превръщат в разходи за култура и спорт, уточни кметът.

За година Общината ще трябва да плати над 20 млн. лв. дългове при евентуално 2 млн. лв. положително салдо – получено от 45 785 000 лв. приходи и 43 600 000 лв. разходи.

От тези 20 дължими милиона лева 9 788 000 лв. са за укрепване на свалачището по пътя за Картала, за ремонт на Камерната опера и за ул. „Промишлена“. Останалите суми за дължими по 4 дела, които Общината е изгубила.

На въпрос къде са отишли налични пари по сметката на Общината за ремонтите – Байкушев каза: „Средствата са похарчени за текущи разходи, защото се е харчило повече отколкото има в хазната, а са теглени заеми уж за проекти, но с парите са покривани текущи разходи“.

Той призна, че когато сметките са на 0, а всеки ден идват фактури за плащане или призовки за последно предупреждение за плащане а дължимо, изкушението да се вземе от целеви средства е голямо, но не е редно.

Добрата новина е, че по делото, заведено от фирмата – изпълнител на ремонта на басейна в „Еленово“, което общината обжалва във ВАС, но изгуби, са натрупани лихви през изминалата година, но пък след разговор с представител на фирмата и Байкушев, от фирмата са направили реверанс и в периода януари – април няма Общината да изплаща и лихви, а ще покрие в този срок дължимото.

Граждани задаваха разнообразни въпроси към кмета – за това кога улици ще бъдат асфалтирани, за неефективния сайт на Общината, за липсващото електричество в село Хърсово.

На всички бе отговорено.

„Работи се по проекта за Хърсово – ще „светнете“, каза Байкушев.

Той се съгласи с гражданина Георги Тасев, че сайтът е под всякаква критика и трябва да се ремонтира, защото създава проблеми и на самата администрация.

Георги Бузов пък попита до коя година Общината трябва да изплати кредитите си и дълговете към финансови институции и към програми.

Отговорът: По различните дългове Общината ще плаща в срок от 2024 до 2041 година (ВИЖТЕ ТУК). Има дългове, които трябва да се покрият до 2026, 2030, 2031, 2032, 2041 година.

Дали ще бъде потърсена сметка за състоянието на Общината на предишните ръководства, Байкушев каза, че са подадени сигнали до съответните институции в това число и прокуратурата.

Кметът се закани, че ще предложи за продажба общински имоти, чиито ползватели са длъжници и тези имоти ще бъдат изнесени на публичен търг за продан – като хотел „Ален мак“.

„Всички становища, които постъпват по време на общественото обсъждане ще бъдат взети предвид и ще преценим дали да ги включим в бюджета“, каза още кметът.

На срещата присъстваха зам.-кметовете Боряна Шалявска, Ася Иванова, Станислав Кимчев, председателят на ОбС Радослав Тасков, експерти към общинска администрация, представители на синдикални организации, културни и образователни институции.

Становища и предложения по проекта за бюджет 2024 г. могат да се изпращат на електронна поща [email protected] или в деловодството на Община Благоевград.

Предстои окончателният вариант на бюджета да бъде разгледан на извънредно заседание на Общинския съвет на 16 февруари.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK