Времето през май: От 3 до 33 градуса

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата

Най-ниските температури през месец май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса. Това съобщиха за БТА от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за месеца.  

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските. 

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на месец май температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно - през втората половина на периода. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май - и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. 

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните.  Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//