Кметът на Благоевград: Няма да теглим заем сега

Снимка: Infomreja.bg

"Разговаряме с институциите, които са финансирали Общината"

Няма искане, входирано в Общинския съвет, за теглене на заем. Дефицитът в бюджета по бюджетните правила се покрива с външно финансиране.

Това заяви на пресконференция кметът на Благоевград Методи Байкушев във връзка със слухове, че ще бъде изтеглен заем за 18 млн. лв.

Дефицитът в обществените организации се покрива само по един-единствен начин. Или се намират отнякъде извънредни приходи, или се намира начин да се финансира отнякъде. Правим анализ в момента това наследство как да го управляваме по най-добрия начин за гражданите, така че сметката за това веселие да бъде по-малка и по-поносима, и разпределена във времето. Правим анализ кой ще бъде най-добрият начин да се справим със ситуацията. Ако ще се тегли заем, то това става с решение на ОбС, след провеждане на обществено обсъждане. Това е единственият начин за решаване на този въпрос, каза Байкушев и подчерта:

Няма искане, входирано в ОбС, за теглене на заем. Дефицитът в бюджета по бюджетните правила се покрива с външно финансиране. Разговаряме с институциите, които са финансирали Община Благоевград, и тези, които могат да я финансират допълнително. Обсъждаме и възможности за разсрочване на задълженията. Това е работата на кмета в тази ситуация, както и да съживим икономическата активност, завърши коментара си Байкушев.

Той напомни за дефицита в бюджета от 20 млн. лв., които да бъдат разплатени до края на годината – след съдебни решения, и за свлачището по пътя за Бодрост. ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

На 15 февруари ще има извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще бъде приета Стратегия за управление на общинската собственост на Община Благоевград за периода 2023 - 2027 година, Годишна програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост на Община Благоевград за 2024 година, изменение на общата численост и структура на общинска администрация, Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година и актуализирана бюджетна прогноза за местните дейности за периода 2025 г. - 2026 г., Програма за приоритети в дейността на Общински съвет - Благоевград, за мандат 2023-2027, осигуряване на средства за обезпечаване на дежурствата на денонощните аптеки за 2024 година и други.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK