Почитаме паметта на света Петка Българска

Снимка: Ива Антонова, БНР

Имениците днес са близо 25 хиляди

Православната църква чества паметта на св. Параскева Епиватска. Аскетичният й живот и посмъртните й чудеса са описани от св. патриарх Евтимий Търновски. Св. Петка Българска, както е наречена от народа, е сред най-почитаните светици у нас и в целия православен свят. На нея се посветени много български храмове. Имениците днес на Петковден са близо 25 хиляди души.

И до днес житието на св. Параскева Епиватска е вдъхновение и упование за християните.

"Тя е живяла през 11 век. От богато семейство от Епиват. Подвизавала се е край Константинопол, след това в Палестина, после се прибира насам. Хората почитат, възхищават се на тези, които оставят всичко заради бога. Защото те са пример за нас да издържим в по-трудните моменти в живота".

Посмъртната слава на преподобната е свързана с нетленните й мощи, които са част от историята на Балканите. По нашите земи почитта към светицата, наречена от народа Петка Българска, е от времето на цар Иван Асен II, припомня отец Димитър.

"Той с благоговение пренесъл мощите на светицата в Търново, в неговата столица, в новопостроен храм, който носил нейното име. И оттогава по нашите земи паметта на светицата се почита. Почита се и сега в целия православен свят. Защото чудесата са многобройни, но човек трябва да вярва", обясни още отецът. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK