Пребитата жена в Бобов дол не е подала сигнал, полицията сама се самосезира

Снимка: Infomreja.bg

Жертвата и друг път ставала обект на посегателство от мъжа си, сама оттеглила сигнала

Районна прокуратура – Кюстендил наблюдава досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда в условията на домашно насилие. Това обявиха на съвместен брифинг районният прокурор на Кюстендил Албена Разсолкова, заместник – районният прокурор Крум Крумов, говорител на Районна прокуратура – Кюстендил, и Николай Васев, главен разследващ полицай в ОДМВР - Кюстендил.

„Беше посочено, че деянието е извършено на територията на Бобов дол. По случая се извършват неотложни действия по разследването. След извършване на побоя мъжът е избягал и е направил опит да се укрие. Той е задържан на територията на София и в момента се конвоира към Районно управление – Бобов дол. Там ще му бъде предявено съставеното постановление за привличането му като обвиняем.

На този етап няма изготвена медицинска експертиза на пострадалата жена, с която да се квалифицира обвинението. При единия случай Наказателният кодекс предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода, а при другия случай – 1 година затвор“, обяви говорителят на държавното обвинение в Кюстендил, прокурор Крум Крумов.

Прокуратурата разполага с данни, че през 2019 година съпругата на задържания е подала жалба срещу мъжа си, образувана е била преписка, но след това жената е пуснала заявление в Районно управление – Бобов дол с искане да не се разследва инцидента. Постановен е отказ за образуване на досъдебно производство, защото не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер.

От своя страна районният прокурор на Кюстендил Албена Разсолкова заяви, че дъщерята на битата жена е записала по собствена инициатива видеоклипа, на който бащата бие майката. Целта е била да покаже клипа на баба си.

„Майката е разпитана. Според нея причината за побоя е станал отказ от нейна страна да занесе документ на свекъра си. По този повод е възникнал скандал между нея и съпругът й, който побой е прераснал във физическо насилие.

Разпитано е и детето, снимало клипа. То е заявило, че е предприело тези действия без знанието на родителите си. След това бащата е преустановил побоя и е излязъл от стаята, а детето само е спряло снимането на клипа. След това го е изпратило на баба си.

Бабата е публикувала видеото в социалните мрежи с цел да докаже, че зет й осъществява домашно насилие спрямо дъщеря й. За момента няма данни да се налага извеждане на децата от семейството. Пострадалата не е подала жалба в полицията. Органите на МВР са се самосезирали“, коментира още прокурор Разсолкова.

Тя уточни, че семейството има две деца. Сигнализиран е отдел „Закрила на детето“. Предстои да се прецени какъв е капацитетът на родителите за отглеждането на децата и дали те трябва да бъдат изведени от семейната среда.

"Извършителят на побоя е задържан. Той е осъждан, реабилитиран. Има наложено наказание за извършено престъпление – хулиганство. Наказанието е било „Глоба“ в размер на 1 000 лева.  

Докато не стане готова експертизата на жената, няма как да кажем какъв ще бъде вида на нанесената телесна повреда. Искам да подчертая, че нямаме подаден сигнал от жертвата. След излизането на клипа във фейсбук колегите от РУ – Бобов дол сами са се самосезирали, намират пострадалата и с нейн разпит започва досъдебното производство“, обясни Николай Васев, който е главен разследващ полицай в ОД на МВР гр. Кюстендил.

Побойникът от Бобов дол ще бъде задържан за 72 часа. След това ще бъде внесено искане в съда за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

По отношение на другия случай, в който мъж удари с тесла по главата съпругата си, прокурор Разсолкова уточни, че насилникът също е задържан като спрямо него ще бъде поискана мярка „постоянен  арест“. "Продължават следствените действия, разпитват се децата на семейството в синя стая. По другия случай в Дупница той не е типичния свързан с  домашно насилие, а със закана. Лицето е установено, но не е задържано. Той е оставил чук пред вратата на жертвата със закана за саморазправа“, уточниха още от прокуратурата.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, Районна прокуратура – Кюстендил ръководи разследване по три новообразувани досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие.

Случаят от Бобов дол стана публично известен, след като беше пуснат видеоклип в социалните мрежи. На него се вижда как мъж удря главата на жена си в стена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK