Близо 70 протестиращи таксиметрови шофьори в Букурещ започнаха гладна стачка

Снимка: БТА

Протестът се провежда от понеделник пред сградата на парламента

Сто таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират и днес на “Площада на Конституцията” пред сградата на парламента в Букурещ, като 68 от тях са в гладна стачка, съобщи за БТА говорителят на Националната асоциация на таксиметровите превозвачи Йоан Пугна.

“Сред демонстрантите днес има човек, болен от рак, който ще се оперира в понеделник, и друг, който е с много ниско кръвно, но въпреки това тази сутрин и те дойдоха да ни подкрепят”, каза  Пугна, като уточни, че протестиращите са Клуж, Търгу Муреш, Букурещ, Яш, Брашов, Крайова и други части на Румъния.

Той обясни, че за провеждането на гладна стачка не е нужно разрешение от Общината.

“Според законодателството, когато обявиш гладна стачка на обществено място, това се счита за спонтанен протест и жандармерията не може да ни разпръсне. Но има определени правила, които трябва да спазваме. Наблюдават ни жандармерията и полицията. Трябва да им изпратим актуализиран списък с имената на колегите в гладна стачка. Има и линейка, която ни осигурява медицинска грижа, ако възникнат проблеми”, каза Пугна.

Той и колегите му са твърдо решени да останат на улицата, докато проблемите им не бъдат решени. И планират да обединят сили с румънски фермери и превозвачи. 

“Днес в село Афумац (окръг Илфов), до Букурещ, ще дойдат фермери. Знаете, че преди месец там имаше масивни протести. Опитаха се да блокират трафика. Ще видим вечерта колко ще пристигнат и може да отидем и ние там и да им помогнем, а те да помогнат на нас”, каза още Йоан Пугна.  

Сред протестиращите днес е Мирча Фридман от Арад, който работи като таксиметров шофьор от 2006 г. Четвърти ден спи в колата си на площада. Споделя, че ще си тръгне оттук последен. 

“Нашите услуги са към общината и би трябвало да бъдем подкрепени от правителството. Изглежда обаче, че мултинационалните компании са по-важни от нас. Ние плащаме данъци в Общината, плащаме такси, но изглежда, че нямаме значение. Другите са по-важни от нас. Не искаме Юбер и Болт да изчезват, но искаме да работим при равни условия. Да има лоялна и законова конкуренция. Как да се конкурирам с някой, който прави курс за нула леи на километър. Нека и при нас, и при тях курсът да е 20 леи”, сподели за БТА Мирча Фридман. 

“Вие в България не допуснахте Юбер. Румънското правителство да вземе пример от вас”, каза друг демонстрант. 

От понеделник стотици таксиметрови шофьори протестират на “Площада на Конституцията” пред сградата на парламента в Букурещ. Във вчерашната организирана демонстрация се включиха над 1 300 души. В късния следобед част от тях блокираха движението на площад "Виктория" пред сградата на правителството. 

Недоволните искат увеличаване на максималната възраст на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години, премахване на така наречената динамична тарифа за Юбер (Uber) и Болт (Bolt) и еднакви данъци и такси за фирмите и лицата, които предоставят услуги за споделено пътуване. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK