328 катастрофи са възникнали от началото на годината в Кюстендилско, загиналите са 6-ма

Снимки: ОА- Кюстендил

Заседава Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Общини и регионални институции в област Кюстендил докладваха пред Областната комисия по безопасност на движението по пътищата информация за дейността си и за проблемите, с които са се сблъскали през отиващата си вече 2023 г. Във фокуса на коментарите по време на заседанието бяха новите промени и оптимизирането на процеса по подготовка на предстоящите план-програми и доклади по безопасност на движението по пътищата. Държавната агенция се включи онлайн в срещата, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски и запозна членовете на Комисията в Кюстендил с новостите, свързани с електронизацията и автоматизацията. Конкретизирани бяха образците за докладване и сроковете за изготвяне в електронен формат. От ДАБДП посочиха и линковете за достъп, чрез които регионалните институции да предоставят своите доклади, съобщават от пресцентъра на администрацията. 

Началникът на КАТ “Пътна полиция” гл. инспектор Радослав Буюклийски отчете, че пътната обстановка е спокойни и нормална, като от началото на годината до сега са настъпили 328 пътнотранспортни произшествия. 93 са тежки, има шестима убити и 135 ранени. Разликата спрямо 2022 г. е с 22 повече пътнотранспортни произшествия, с 5 повече са тежките, с 12 повече ранени, но с 4 по-малко има смъртни случаи.

Началникът на “Пътна полиция” изказа благодарност за положените усилия от страна на институциите по време на двата обилни снеговалежа. На територията на областта нямаше затруднения по републиканската пътна мрежа, общинската и АМ “Струма”. Относно полагането на пътната маркировка той отчете, че е положена навсякъде по първокласни и второкласни пътища, и по автомагистрала, което при движение по време на мъгли е от изключително значение. Дупките са изкърпени, но ще се проверят за нередности пътните платна. Буюклийски отправи препоръка да се изчистят и окастрят дърветата, които пречат и са надвиснали над пътните платна. 

По време на Областната комисия стана ясно, че към 19 декември, откакто влязоха в сила промените за конфискация на автомобили на водачи, употребили алкохол и наркотични вещества, на територията на област Кюстендил до момента са отнети 46 моторни превозни средства. На 29 от тях водачите са им собствениците и след решение на съда тези автомобили ще бъдат отнети в полза на държавата. С решение на съда до момента има две моторни превозни средства, отнети в полза на държавата и на един водач е наложена неговата равностойност на автомобила. 

От КАТ “Пътна полиция” увериха, че работят доста сериозно срещу водачи, извършили множество нарушения. Към 23 ноември на територията на Кюстендилска област 68 човека са с над 3 или повече наказателни постановления. Вече на 41 души са им връчени всички наказателни постановления. 

Директорът на Областно пътно управление Юлияна Божилова коментира, че през лятото са извършени необходимите мероприятия, свързани със безопасността - маркировка, изкърпване на участъци, почистване на храсти, окастряне и т.н. Тя заяви, че след приключване на зимния сезон ще започне поетапно маркиране на третокласната пътна мрежа. “Най-голямото предизвикателство при изминалите обилни снеговалежи бяха неокастрените дървета. Голяма част от собствеността им е общински, на Напоителни системи и на частни лица. Стопанинът на дърветата има право да ги реже”, уточни Божилова. Тя предложи да се направят комисии по общини и да се реши този проблем. “Отворени сме за предложения и да съдействаме на Общинските комисии по безопасност”, увери Божилова. 

По време на срещата инж. Пандурски разясни, че на територията на община Кюстендил работят на терен около 40 екипа на Електрохолд. “Знаете за всички усилия, които положихме и работихме в синхрон. По темата предстои среща през месец януари - има какво да коментираме и какво да направим като институции”, обясни Пандурски.

От РУО обясниха, че в училищата и детските градини се провеждат обучения по безопасност на движението, включващи от 1-ви до 12-ти клас. Във всяко едно училище действа Комисия по безопасност на движението по пътищата. В последната година по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда” по модул “Площадки за обучение по безопасност на движение по пътищата” са класирани 1 детска градина и 5 училища от област Кюстендил. Провеждат се и беседи с представители на отдел “Пътна полиция”. Учениците и децата се включват в отделни инициативи с цел превенция, обясниха от РУО - Кюстендил. 

От РЗИ информираха, че тяхната дейност се явява продължение дейността на РУО. През тази година са проведени 15 обучителни дейности от експерти на РЗИ пред ученици и деца в областта. 

От Центъра за спешна медицинска помощ споделиха, че срещат проблем с безстопанствените животни. 

От Община Дупница отчетоха, че през изтеклата година се е наблегнало на поставянето и подмяната на голям брой пътни знаци и полагане на хоризонтална маркировка. Завършен е основен ремонт на улиците “Венелин” и “7-ма Рилска девизия”. Ротари клубът в Дупница е монтирал на две пешеходни пътеки пред училища пилони с допълнително осветление и камери за видеонаблюдение. Различни колчета и прегради са монтирани по пътя за парк “Рила”и така е намалена скоростта на движение. В с. Самораново е възстановена пешеходна пътека и светофар. Шумноизлъчваща напречна маркировка с вибрационен ефект е положена на вход/изход за град Дупница (в кв. “Ценеви”). 

От Община Сапарева баня съобщиха, че е обновена пътната маркировка и са поставени легнали полицаи на опасни участъци. От администрацията също подчертаха, че след обилния снеговалеж като проблем са се очертали счупени дървета и клони.

От Община Кочериново отчетоха, че за 15 септември са подновени и боядисани пешеходните пътеки. Проблематичният участък след с. Бараково към Кочериново вече е с нов асфалт и маркировка. В с. Бараково е поставена и една изкуствена неравност. Ще започне и процес на рязане на надвиснали клони и изсичане на стари, изсъхнали дървета, обясниха от администрацията в Кочериново. 

От Държавна агенция по безопасност на движението по пътищата взеха отношение по проблемите, като призоваха институциите да работят в синхрон, за да се постигне устойчив напредък по темата безопасно движение по пътищата. От Държавната агенция благодариха за оптимизацията на дейността и за работата на Областната комисия.  Отправен бе апел Комисията да се събира регулярно. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK