Адм. Емил Ефтимов: Координационният център на НАТО за Черно море да бъде у нас

Снимка: МО

Във Варна има военноморски координационен център, но той не е на НАТО

Въпросът за координационен център на НАТО за Черно море в България е поставил началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на среща в Осло. Норвежката столица беше домакин на конференцията на Военния комитет на НАТО.

Според адм. Ефтимов в Черно море Русия показва незачитане на установените международни правни норми.

Затова в изказването си е поставил акцент върху значението на засилването на способностите на Алианса за непрекъсната ситуационна осведоменост. Част която е и бъдещият координационен център на НАТО за Черно море.

От 2020 година във Варна има военноморски координационен център. Но към момента той не е на НАТО.

През годините темата е била повдиганата от предишните политически ръководства на страната. Администрацията на Доналд Тръмп подкрепи в изявление създаването му като част от инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие.

Имаше и посещение от командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт преди година.

На среща в Осло сега адмирал Ефтимов е посочил, че приетите във Вилнюс планове на НАТО изискват предоставянето на добре подготвени, оборудвани и оперативно съвместими сили в нужната степен на готовност, усъвършенствана система за командване и управление.

Част от дискусиите по време на форума в Осло са обсъдили Украйна. Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер е предупредил, че повечето разходи за отбрана не водят до сигурност, защото и цените на боеприпасите скачат.

Затова НАТО призовава за засилване на производството. Българската промишленост произвежда масово само т. нар. съветски калибър боеприпаси.

А заради войната в Украйна се заговори за модернизация за производство и на т.нар. натовски калибри. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK