Добрата новина: През 2023 г. в област Кюстендил няма участъци с концентрация на ПТП-та

Снимки: Оа - Кюстендил

Зам.-кметът на община Сапарева баня Илияна Базиргянова настоя за решаване па проблема с липсата на пътна маркировка

Осигуряването на безопасна среда, полагането на пътна маркировка и намаляването на пътния травматизъм бяха сред обсъдените теми по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в Кюстендил. Комисията е под председателството на областния управител инж. Александър Пандурски, който обърна внимание, че това е форматът, където трябва открито да се обсъждат проблемите на безопасността по пътищата в населените места от Кюстендилска област. 

“Доброто взаимодействие трябва да продължи. Благодарим за усилията и работата от страна на АПИ. Молбата ми е да има чуваемост и добра координация между институциите, за да се постигнат по-оптимални резултати”, призова инж. Пандурски. 

По време на заседанието бяха поставени редица въпроси, касаещи подобряването на пътната инфраструктура в област Кюстендил, състоянието на пешеходните пътеки, поставянето на хоризонтална маркировка и възможностите за изграждане на неравности (легнали полицаи) на основни пътни артерии, съобщават от пресцентъра на администрацията. 

Областният управител призова също да се обърне сериозно внимание на нерагламентираното паркиране и най-вече на престоя на коли по кръстовища, където значително се затруднява видимостта и има сериозни предпоставки за ПТП. “Трябва да се търси възможност и механизъм, който да ограничи нерегламентираното паркиране”, настоя инж. Пандурски. Той бе категоричен, че трябва да се мисли с концепция, а не на парче и проблемът с паркирането трябва да се реши компетентно, а не лаически. 

Областният управител призова също така представителите на общините да пренасат дискусията и по места. 

В заседанието онлайн се включи Светослав Васев, експерт в Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Той отговори на голяма част от поставените въпроси и заяви готовността експерти от комисията да окажат съдействие при решаването на проблемите. “Не винаги съответната общинска администрация разполага с експерт в тази сфера, затова е по-добре да бъде съгласувано с някого, който се занимава с тази материя”, обясни Васев. 

От Областно пътно обърнаха внимание, че има техни представители във всяка общинска комисия по пътна безопасност и че може да се разчита на тяхната експертност. Направените предложения на общинско ниво се изпращат за разглеждане до Областно пътно управление. 

Зам.-кметът на община Сапарева баня Илияна Базиргянова настоя за решаване па проблема с липсата на пътна маркировка на републиканския път, който свързва общините Дупница и Сапарева баня. “Има липса на пешеходни пътеки или има такива с износена маркировка. При нас постъпи и подписка от жители на с. Ресилово за изграждане на легнали полицаи, тъй като по участъка се кара бързо и жителите на населеното място се притесняват за безопасността си”, обърна внимание Базиргянова. 

По време на заседанието институциите отчетоха, че през 2023 г. на територията на област Кюстендил няма участъци с концентрация на ПТП-та. Като добър пример се даде и шумноизлъчващата напречна маркировка с вибрационен ефект, изградена на вход/изход за град Дупница в кв. “Ценеви”. Тя се постави по предложение на Общинската комисия миналата година, като това улесни движението и осигури безопасността в района. 

Институциите отбелязаха, че през 2023 г. се случи и още нещо положително по темата пътна безопасност: извършиха се много превантивни ремонти, като този на първокласния път през селата Цървеняно и Жиленци. 

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Албена Рапатинска обърна внимание, че е нужно да се вземат мерки за регулиране на участъка близо до болницата, където спират голям брой коли и така се възпрепятства бързото придвижване на линейките. 

По време на заседанието на Комисията бе приет Годишният областен доклад по безопасност на движението по пътищата за 2023 г. Приета бе и Годишната областна план-програма по безопасност на движението за 2024 г., която обаче може да бъде изменяна и допълвана. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK