Денков: През последните месеци България се отлепи от корупционното дъно

Снимка: Infomreja.bg

"Всичко това се случи, защото в управлението има съществена промяна, дори и рамкирана в сглобка", каза премиерът

В последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на прехода. Много интереси на „недосегаемите“ от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят акад. Николай Денков. Според премиера именно тези целенасочени действия на правителството са причина за  постоянните атака към кабинета и към „неудобните“ министри, които се засилват с наближаването на ротацията, съобщават от Правителствената информационна служба.

Според премиера акад. Денков темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред “белия шум” от дребни скандали и дезинформация. „Трябваше да станем свидетели на поредното убийство с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем болезнено за пореден път защо са важни борбата с корупцията и правосъдната реформа“, посочи министър-председателят. Той акцентира върху няколко важни примера за антикорупционни победи на настоящото управление, които са се случили въпреки съпротивата.

На първо място акад. Денков изтъкна спрените порочни "инхаус" поръчки на Държавната консолидационна компания, заради които държавата е загубила около около 800 млн. лв. Кабинетът вече възстановява предплатени суми и дългове. Прекратена е също схемата на ГКПП „Капитан Андреево“ и е върнат държавният контрол върху храните, които влизат в България. „Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир и попречихме той да бъде “подарен” на почетния консул на Русия“, припомни министър-председателят.

Акад. Денков беше категоричен, че е сложен край на източването на хазната чрез пътни ремонти. Въведени са също правила за финансирането на общините, за да не се раздават пари според “цвета” на кмета. „Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт. Сега те зависят от конкретни критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой училища в района“, заяви още премиерът. Акад. Денков отбеляза и въведената прозрачност в разпределението на ваучерите за обучения на стойност над 300 милиона лв.

На следващо място министър-председателят изтъкна новата формула за регулация на цените на лекарствата. Частните болници бяха задължени да провеждат обществени поръчки, спрени са старите схеми за източване на Здравната каса. „Стартирахме конституционната реформа и спазихме ангажимента си да се борим срещу безконтролната власт и да изградим правосъдна система, лишена от безнаказаност“, заяви още премиерът. Акад. Денков посочи, че всичко това се случва, защото в управлението има съществена промяна, дори и рамкирана в "сглобка".

В началото на днешното заседание на Министерския съвет министър-председателят отбеляза, че кабинетът предстои да одобри Меморандум за сътрудничество с „Асоциация Прозрачност без граници“. Документът също е продължение на основната линия в управленската програма на кабинета - противодействието на корупцията. Меморандумът ще даде възможност да бъдат използвани допълнителни ноу-хау и практически инструменти за добро управление, системи за оценка на качеството и за прозрачност при работата с обществени ресурси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK