Сърбия иска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово

Снимка: БТА

Шансовете то да се състои не са много големи

Сърбия днес ще стартира процедура за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Косово, съобщава белградският вестник "Блиц".

В Ню Йорк Сърбия официално ще поиска извънредно, спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН поради ескалацията на ситуацията и застрашената сигурност на сърбите в Косово. За да се състои това заседание, на Сърбия е необходима подкрепата на девет от общо петнадесет членки  на Съвета за сигурност на ООН, при положение, че само пет държави в този орган не признават независимостта на Косово. Независимо от това, анализатори смятат, че искането на Сърбия ще бъде легитимно и оправдано и че има 50 на 50 шанс заседанието да се състои, тъй като това може да бъде допълнителен механизъм за натиск от Запада върху косовския премиер Албин Курти, коментира белградският вестник "Блиц". 

Днес Сърбия ще изпрати писмо до всички представители на страните-членки на ЕС и институциите на ЕС и до президентите и премиерите на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия и Китай, в което ще посочи актове на нарушаване на международните правни норми и какво Сърбия иска от международната общност. Според съобщенията това писмо ще бъде подписано от сръбския президент Александър Вучич. 

В същото време мисията на Сърбия в Ню Йорк ще започне процедура за насрочване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

През февруари председателството на Съвета за сигурност на ООН е на  Гвиана, която призна Косово, но това не е от решаващо значение, отбелязва белградският в."Блиц" 

Президентът на Сърбия  Александър Вучич заяви, че вярва, че "сега дори тези, които са признали независимостта на Косово, ще гласуват за провеждането на това заседание", тъй като е убеден, че "добре разбират последствията от престъпното решение на Албин Курти да отмени платежните трансакции (в динари) със Сърбия".

Дипломатът Зоран Миливоевич заяви пред "Блиц", че председателят на Съвета за сигурност на ООН е длъжен да подложи на гласуване искането на Сърбия за извънредно заседание. Зоран Миливоевич заяви, че шансовете за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово не са много големи. Нужни са девет от 15 гласа, за да може дебатът за Косово да влезе в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, но въпросът е дали това ще се случи, тъй като отношенията между членовете на Съвета за сигурност на ООН, които признават и не признават Косово, са неблагоприятни за нас. Независимо от това мисля, че шансовете са 50-50 процента, отбеляза Миливоевич. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK