Сарафов предлага Светлана Митова за временен ръководител на СРП

Снимка: Infomreja.bg

Предложението е във връзка с подадените пред Висшия прокурорския съвет оставки на досегашното ръководство на СРП

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага на Висшия прокурорски съвет за изпълняващ функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) да бъде назначена Светлана Димитрова Митова – прокурор във Върховна прокуратура, която да заема длъжността до избора на титуляр, съобщават от държавното обвинение.

Предложението на главния прокурор е във връзка с подадените пред Висшия прокурорския съвет оставки на досегашното ръководство на СРП, в т.ч. на четиримата заместник районни прокурори, които в своя декларация се разграничават от действията на административния ръководител на РП-София.

Софийска районна прокуратура е прокуратурата с най-голяма натовареност в страната. За да бъде осигурено ефективно ръководство на дейността й до обявяване на процедура за избор на административен ръководител и встъпването му в длъжност е необходимо тя да бъде ръководена от прокурор с професионален опит и авторитет, посочва в предложението си Борислав Сарафов.

Прокурор Митова има над 26 години юридически стаж, в който е преминала през цялата йерархия на прокуратурата – от младши прокурор, през прокурор в РП, административен ръководител на РП, прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. От 2020 г. Светлана Митова е прокурор във Върховна касационна прокуратура. Награждавана е за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения. 

Номинирането на прокурор от Върховна прокуратура се налага с оглед предприемането в спешен порядък на мерки за подобряване на организацията на работата в СРП, в контекста на констатираните при проверка, извършена през втората половина на 2023 г., сериозни пропуски в дейността на досегашния административен ръководител, както и във връзка с изнесените в публичното пространство неприемливи практики, отразяващи се негативно върху прокурорите в РП-София. Именно това налага за и.ф. административен ръководител да бъде избран прокурор от върховно ниво с доказана правна подготовка, професионални знания и умения, който на база дългогодишния си опит и качества да осигури необходимата среда за  ефективна работа на СРП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK