Радев приема Главчев на "Дондуков" 2

Снимка: Infomreja.bg

Дали 5 април ще бъде по-спокоен от 4-и? ОБЗОР на политическите коментари

Президентът се среща с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, в изпълнение на чл. 99, ал.5 от Конституцията.

На 30 март Радев възложи на управителя на Сметната палата да предложи състав на служебно правителство.

В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Разговорите ще протекат при нажежена политическа обстановка в страната след събитията на 4 април.

Четвъртият ден от месеца започна с оставката на главния секретар на МВР – Живко Коцев, който премиерът в оставка – Николай Денков, обяви, че е бил под сериозен натиск.

В късния следобед Коцев публикува становище, в което обяснява, че причините за решението му са лични, дори няма да е част от системата.

В последното си интервю във Фейсбук, в което Денков отговаряше на въпроси на граждани, той нападна съпредседателя на ДПС, с думите: Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва в България, защото именно той започна да командва процесите. Пеевски започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори, и ние отиваме на избори заради него. Осъзнаваме отлично, че проблемът на България в момента е Пеевски.

Не забави отговора на посочения от Денков: Николай Денков е най-слабият премиер в историята на България. Направо не мога да повярвам, че човекът, за който се грижех девет месеца, който видяхте, че изобщо не се справи с длъжността премиер и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на държавата. Който, когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите ми прати есемес - има ли проблем, че излизаш, точно той да говори това нещо, на който му държах ръката, на който му помагах. Не мога да повярвам, оставям тези квалификации на безсилието, в което се намира в момента.

„Да си кажат истината - заедно са си. Те и пред хората го заявиха, че пак ще са заедно. Очевидно ДПС им беше необходимо за онзи кворум, който промени Конституцията, а тепърва ще се търси, за да си променят регулаторите. Едно са си. Трите партии са едно. Опитват се да се разграничат от всичко, което направиха през тези 9 месеца, защото идват избори“, каза Нинова, като подчерта: „Ние поне сме чисти. Ясно е – не сме част от това и сме единствената алтернатива на това, което се случи през последните 9 месеца“, коментира Бойко Борисов.

Коментарите по отношение на Пеевски не спряха до тук.

“Човекът, който без никакво съмнение оркестрира цялата тази кампания - г-н Пеевски, има всякакви качества, но чувството за мярка не е сред тях и очаквам да стигне доста далеч”, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов.

Според него за всяко управление в България е огромен проблем фактът, че санкционирано от Магнитски лице се опитва всячески да влияе отвъд правомощията си.

“Това, че г-н Пеевски получи възможност презз ГЕРБ да се опитва да се намесва в процеса на управление на държавата, беше проблем, който ние констатирахме през цялото време. Опитвахме се по всякакъв начин да му противодействаме. Когато стигнахме до въпроса за попълване на регулаторите и съдебната власт, избухна скандалът и настъпи разривът именно, защото ние отказахме да споделим тази отговорност с Пеевски по начина, по който той си представя”, подчерта Иванов.

Ако нямаме честен човек за шеф на щаба на изборите, ще има безобразия на купуване на гласове, което се случи по време на местния вот, посочи Петков. Г-н Стоянов има само двама шефове. Единият се казва г-н Борисов, а другият - г-н Пеевски. Свидетели сме на започването на една от най-мръсните кампании, която България е имала. Реално бухалките се извадиха отново. През вчерашния ден – арести на висши длъжностни лица в „Митници“ без яснота какво се случва, как се случва, никой не излиза да казва нищо. Днес изчезва главният секретар – никой не знае къде е, бил си подал оставката. Калин Стоянов излъга вътре, че в първия момент не знаел какво се случва с главния секретар, а информацията, която имаме, е, че вчера са претърсвали неговия офис, коментира и Кирил Петков.

Междувременно в Президентството Радев проведе среща с представители на ЦИК, които бяха категорични, че могат да организират избори „2 в 1“.

Кабинетът „Денков“ се отчете за 10-е си месеца работа.

„Продължаваме Промяната - Демократична България” няма да участва в съставянето на служебен кабинет под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри.

Това заявиха от коалицията в своя позиция до медиите.

А тази сутрин същата заявка бе направена и от другите партии – БСП, ДПС, ГЕРБ.

На фона на политическите престрелки стана ясно още, че шефът на Митниците – Петя Банкова, и не само тя влизат в съда като обвиняеми за участие в ОПГ.

Темата бе дискутирана широко и от депутатите.

Акцията коментира и министърът на финансите Асен Василев, чието ведомство е принципал на Агенция „Митници“.

„Аз силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Ако няма наистина сериозни доказателства, като да излязат наяве в края на тази акция, за мен тя е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича каналите на контрабандата и уволни 20 митничари по сигнали на чужди служби“, обяви Василев.

Премиерът в оставка, Николай Денков също коментира акцията. По думите му има слухове, че ДАНС прикрива канали за контрабанда на наркотици. Той изрази подкрепата си за Банкова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK