Двоен ръст на нарушители засякоха горските в Кюстендилско! 330 са производствата

Снимка: Infomreja.bg

Нарушенията са свързани с незаконен добив, съхранение или транспортиране на дървесина

От началото на 2023 година служителите на РДГ-Кюстендил в изпълнение на задълженията си по контрола и опазването на горските територии от териториалния обхват на РДГ – Кюстендил са извършили общо 10643 проверки. Това обяви директорът на РДГ – Кюстендил, инж. Здравчо Тодоров.

За същият период горските инспектори са съставили близо 330 административно наказателни производства. Нарушенията са свързани с незаконен добив, съхранение или транспортиране на дървесина.

Задържани са 205 кум.м. обла строителна дървесина, 467 куб.м. дърва за огрев и 3 МПС.

За сравнение, за същия период на 2022 година, когато горските инспектори са установили близо 150 бр. административни нарушения.

Контролът през последната година е завишен. Само за  месец ЮЛИ 2023 година служителите на РДГ Кюстендил са извършили 730 проверки. Проверени са близо 200 обекта за добив на дървесина, 170 обекта за складиране и преработка, близо 360 превозни средства, риболовци и други физически лица.

От началото на годината на спешния телефон са регистрирани общо 150 сигнала. Огромна част от подадените сигнали за незаконна сеч и незаконно съхранение на дървесина не съдържат компонент на спешност поради липса на извършващо се в момента нарушение, а всъщност са сигнали за продължаващо такова, което автоматично ги превръща във фалшиви. Не малка част от тези сигнали са мотивирани от лични и междусъседски причини.

Твърде често сигналите за незаконен транспорт и особено за незаконен лов се базират на предположения и поради тази причина не съдържат достатъчно данни за локация на нарушението, или се подават такива, за които просто липсват визуални доказателства, съобщи още инж. Тодоров.

Извършени противопожарни мероприятия на територията на РДГ-Кюстендил.

От началото на годината РДГ, съвместно с РД ПБЗН – Кюстендил  и РДПБЗН – Перник са извършили 23 проверки–на територията на Област Перник и Кюстендил. Предмет на проверката са годишни планове за защита на ГТ от пожари и планове за действие при гасене на горски пожари. Проверени са и собствениците на недържавни горски територии с площ над 50ха.

В общините е  създадена организация за превенция и потушаване на горски пожари. Създадени са  доброволни формирования  за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Оборудвани са противопожарни депа с инвентар съгласно изискванията. Определена е техниката, която може да се използва за потушаване на големи пожари.  включваща и земеделските земи.

От началото на календарната година (2023г.) на територията на Регионална дирекция по горите са възникнали общо 15 броя горски пожари в териториалните поделения и общини. Опожарени са 212 дка горска територия. Пожарите са възникнали вследствие небрежно боравене с огън или поради небрежност.

Масови проверки за спазването на противопожарните мерки на територията на природните паркове извършват екипите на горските структури в цялата страна.

Съгласно разпоредбите на Закона за горите глоби се налагат при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене  на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв.

При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

Като превантивна дейност РДГ разпространи листовки, на територията на общините и държавните ловни и горски стопанства с инструкции и съвети как да се реагира при подобни случаи.

Откриване на ловния сезон

От 12.08.2023 година се открива ловния сезон за пъдпъдъци, гургулици, кривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

В тази връзка инж. Тодоров призовава любителите на лова да спазват противопожарните мерки, да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Ловуването да се извършва само с писмени разрешителни, издадени от директорите на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански райони.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK