Обявиха номинациите за „Оскар“, вижте ги!

Снимка: Ройтерс/ Килиън Мърфи

13 за „Опенхаймер“, 11 за „Клети създания“

Американската филмова академия обяви номинациите за тазгодишните награди „Оскар“ – очертава се гореща битка между „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан и (изненада!) „Клети създания“ на Йоргос Лантимос.

Лентата за създаването на атомната бомба има общо 13 номинации, включително за най-добър филм и режисура. „Клети създания“ е номиниран в същите категории, съобщава бТВ.

При „Опенхаймер“ номинации има още в категориите: най-добра главна мъжка роля за Килиан Мърфи, операторско майсторство за Хойте ван Хойтема, монтаж за Дженифър Лейм, дизайн на продукцията, грим и прическа, поддържаща мъжка роля за Робърт Дауни Джуниър, адаптиран сценарий, саундтрак, звук, дизайн на костюми и актриса в поддържаща женска роля за Емили Блънт.

Изненадата на наградите е „Барби“. Филмът на Грета Гъруиг попадна в надпреварата за най-добър филм, но в същото време не и в режисурата. Очаквано, Райян Гослинг е номиниран в категорията за най-добра мъжка роля, както и в тази за оригинална песен за „Аз съм просто Кен“.

В категорията за главна женска роля попада Ема Стоун, която е основен фаворит за „Оскар“ за ролята ѝ на Бела в „Клети създания“. Там е и Лили Гладстон – сочената за откритие на годината актриса заради ролята ѝ в „Убийците на Цветната луна“ на Мартин Скорсезе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK