Първан Дангов: ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да остане предприятие от енергийната система на България

Снимка: Община Дупница

Инспекторат към администрацията ще следи за реда в общината

"Защитим съм позицията на България и в частност на Кюстендилска област по линия на енергетика и европейската свързаност – далекопроводи електропроводи и всичко това, което означава енергийна система. ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да остане предприятие от енергийната система на България, нещо повече представил съм Община Дупница като Общината, която е реализирала значителни инвестиции във фотоволтаичните системи. Не случайно и най-големият соларен парк се намира на територията на община Дупница.

Казах също така, че е необходимо Европа да се вслуша в разумния глас, включително на България, по отношение на корекции на зелената сделка. Тоест ако някой мисли, че цялата електроенергия, говорим за базови мощности, ще бъде покрита от ВЕИ-та, които да включват фотоволтаиции и водна енергия, дълбоко бъркат.

Ние имаме нуждата от построяването на ядрена централа на площадката в Белене, което беше казано от специалисти в енергетиката от българска страна".

Така обобщи посещението си в Брюксел кметът на Дупница Първан Дангов. Той взе участие в конференция на тема “Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия“ в Европейския парламент в Брюксел. Тя е организирана от евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

Кметът на Дупница представи пред местните медии и впечатленията си от Брюксел. „Видях един много подреден град, европейски, с много нововъведения по отношение на градската инфраструктура – антипаркинг колчета, знаци, светофари, маркировки, включително табели, които оказват къде се намира паркинг.

Неща, които са практични и смятам да ги приложим тук. Там, например, не можеш да видиш полицай на улицата, който да размахва една палка, да се тупа по крачола и да чакай някой. Напротив – давам пример! В 5 часа сутринта, докато пиех кафе, на около 200 метра от хотела, възникна свада между двама мъже. Само за по –малко от минута два полицейски буса изскочиха от нищото и прибраха двама мъже, които нарушаваха обществения ред“, посочи кметът на Дупница.

Той даде пример и със чистотата в Брюксел, където по улиците не се срещат контейнери за боклук. Там отпадъците се събират в найлонови торбички, с различен цвят, оставят се на тротоара и се събира два дни в седмицата - сряда и събота.

Кметът Първан Дангов направи и паралел между Брюксел с Общината по отношение на бездомните кучета. За разлика от белгийската столица, в Дупница продължава проблема с бездомните кучета. „В момента има кампания и докарват бездомни кучета от Симитли, Бобов дол , Самоков, Радомир, дори и от селата около Дупница. Това се организира кампанийно и ако в РУ-Дупница има наистина свестни хора, призовавам родната полиция да си свърши работата, а не да пипат полицаите къде да паркират“, апелира градоначалникът.

Той припомни, че в момента се прави организация на движението, ще се обособи спирка на платното на улица „Цар Борис“, където има уширение за автобусна спирка. От другата страна ще има активна лента за автобус, който ще спира на спирката при черквата и ще тръгва в посока ж. к . „Бистрица“. „Платната ще бъдат свободни и ще бъде така, защото по градоустройствения план е посочено така.

Паркинг ще бъде обособен и в двора на черквата „Св. Георги, който ще бъде администриран от Общината. Тъй като той ще бъде от затворен тип на място ще бъдат монтирани съоръжения, тоест ще има вход и изход през бариера. Натискаш един бутон, таймерът ти засича време, след което си заплащаш“, разясни още Дангов.

От края на този месец към администрацията в Дупница ще заработи Инспекторат, който ще се състои от два екипа по четирима души. Той ще има правомощия по Закона за местното самоуправление и местната администрация, ще се налагат глоби както по Закона за движение по пътищата, така и по Закона за управление на отпадъците и бездомните кучета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK