Нов европейски орган ще се бори с прането на пари и финансирането на тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При нарушения AMLA ще налага парични санкции на съответните субекти

Страните членки и Европейският парламент постигнаха временно споразумение за създаването на европейски орган за борба с прането на пари и финансирането на тероризма - AMLA. Той ще има преки и непреки надзорни функции върху високорискови задължени субекти във финансовия сектор. Отделно преговарящите страни дискутират и мястото, където ще бъде централата на бъдещата институция.

Новият орган трябва да подобри ефективността на рамката за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Това трябва да стане чрез създаването на интегриран механизъм с националните надзорни органи. AMLA ще има и поддържаща роля по отношение на нефинансовите сектори и ще координира поделенията на финансовите разузнавания в страните членки.

В случай на сериозни системни или повтарящи се нарушения на изискванията, AMLA ще налага парични санкции на съответните субекти.

Споразумението позволява на AMLA пряко да надзирава определени видове кредитни и финансови институции, включително доставчици на крипто услуги, ако те бъдат счетени за високорискови или развиват трансгранична дейност.

Органът ще определя кои кредитни и финансови институции представляват висок риск в няколко страни членки. Те ще бъдат наблюдавани от съвместни екипи, оглавявани от AMLA. AMLA ще има Общ съвет, съставен от представители на надзора във финансовите разузнавания в страните членки. Ще има и Изпълнителен съвет, който всъщност ще бъде управителното тяло на органа.

Временното споразумение въвежда засилен механизъм за защита на свидетелите. По отношение на задължените субекти, AMLA ще работи само по сведения, идващи от финансовия сектор. Органът ще може да разглежда и сведения от служители на националните власти. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK