Гоцеделчевската Детска вокална група "Неврокоп" с нова песен

Снимка: Infomreja.bg

Формацията набира скорост

Детска вокална група „Неврокоп“ с ръководител Петър Карамфилов към читалището в Гоце Делчев добива все по-голяма популярност. Тя е само на една година, но вече има студийни записи на 4 групови и на още толкова солови песни. В жанрово отношение творбите са разнообразни – от автентични фолклорни песни до авторска музика със съвременно звучене.

Автор на оригиналния репертоар е маестро Петър Карамфилов, който от близо 30 години отговаря за подготовката на хористите към Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. Възпитаник на Музикалното училище в Широка лъка и на ЮЗУ „Неофит Рилски“, той музицира още от ученик. Сега желанието му е да създаде солиден репертоар на групата.

„Нормално е да мислим занапред – казва той, групата ни се разраства, идват нови изпълнители, има запитвания и от момчета. По-нататък можем да включим и деца инструменталисти.“

Колкото до темите на репертоара, те също са разнообразни – за Коледа, Великден, за Гоце Делчев и града, който носи неговото име.

Най-новата песен на групата, записана само преди няколко дни, се казва „Ваканция“, по текст на Юлия Баймакова. И нея, както и предишните творби, децата изпълняват с голямо желание. Не случайно те я разучиха именно през ваканцията.

Звънливите гласчета на Вокална група „Неврокоп“ огласят площади, читалищни и училищни зали по време на различни мероприятия. За да се подготвят, децата репетират редовно и отговорно. По-сложните партитури ръководителят им поверява на по-големите от тях, които вече имат сценичен опит. Запитан как успява да постигне този чудесен резултат с деца на различна възраст, маестрото обяснява, че всичко става ясно още на прослушването - има деца с летящ певчески старт, но има и такива, с които се налага по-продължителна индивидуална работа. И обобщава – резултат без труд не се постига!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK