Съветът на Европа осъди репресиите срещу хората, които помагат на мигрантите

Снимка: Lupa.bg

Позицията изрази комисарят по човешките права Дуня Миятович

Комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович призова страните членки да сложат край "на репресиите" срещу неправителствените организации и хората, които защитават правата на мигрантите, предаде Франс прес.

В публикуван днес доклад с препоръки, Миятович отбелязва, че се наблюдава "засилваща се тенденция да се подлагат на натиск, да се сплашват и да се третират като престъпници хора и организации, които помагат на бежанци, на лица, търсещи убежище, и на мигранти".

В течение на шестгодишния си мандат, който изтича в края на март, комисарката многократно е осъждала натиска върху неправителствените организации, които оказват помощ на мигрантите в Европа, и ограниченията, налагани върху работата им.

Днес тя посочи и конкретни ситуации, като например "криминализирането" от Италия на НПО-та, които спасяват мигранти в Средиземно море. Тя осъди и "враждебната среда", в която работят защитниците на основните права в Гърция.

Миятович разкритикува и изтласкването на бежанци и мигранти от европейските граници.

В доклада си комисарката "настоятелно призовава държавите, членуващи в Съвета на Европа, да направят всичко възможно, за да обърнат тенденцията на репресии". Тя ги призовава да реформират законите, политиките и практиките, "които могат да предотвратят или затруднят дейността на защитниците на правата на човека, помагащи на бежанците, на търсещите убежище и на мигрантите", а също "да следят законите за незаконния трафик на мигранти или за подпомагане на незаконното влизане, транзитно преминаване или пребиваване да предотвратяват категорично криминализирането на защитници на правата на човека, които помагат на бежанци, лица, търсещи убежище, и мигранти".

Правителствените представители и парламентаристите "трябва да се въздържат от използването на унизителен, подстрекателски или заклеймяващ език", подчертава Дуня Миятович. Те трябва също да сложат край на "мерките за наблюдение с цел сплашване на правозащитниците и възпрепятстване на работата им" и да ги остават да стигат до местата, където могат да срещат и окажат помощ на бежанци, допълва тя.

Службата на комисаря по правата на човека е създадена през 1999 г. с мисия да насърчава осведомеността и зачитането на правата на човека в 46-те страни членки на Съвета на Европа, чиято централа се намира във френския град Страсбург, припомня АФП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK