Румъния почита днес своя покровител свети Андрей

Снимка: Мартина Ганчева - БТА

Над 750 000 души в страната се казват Андрей или Андреа

Всяка година на 30 ноември православният свят почита св. Андрей. Това е важен ден и за Румъния. Именно св. Андрей разпространява християнството на национално ниво. Той е първият от апостолите, проповядвал Евангелието на гето-даките в района на Добруджа, пише БТА.

Свети Андрей се възприема и като покровител на Румъния, а много хора носят неговото име. Официалната статистика показва, че над 750 000 души в страната се казват Андрей и Андреа  - 368 523 мъже и 349 079 жени.

Празникът е белязан и от множество традиции и обичаи. Неомъжените момичета слагат босилек под възглавницата си, за да сънуват своя любим, или сядат между две огледала със свещ в ръка, за да видят отражението му в огледалото. 

Вярва се, че на този ден границата между двата свята се отваря и мъртвите могат да се върнат сред живите. Затова някои наричат нощта на 30 ноември срещу 1 декември румънския еквивалент на Хелоуин.

В някои райони на Румъния местните хора правят талисмани с буци сол, които заравят под оборите на животните, за да ги пазят от зли духове. Мнозина ядат питки или ястия с чесън, за да прогонят лошите сили. Някои мажат дръжките, вратите и прозорците с чесън, за да се прогонят немъртвите и върколаците. Според поверията в деня на св. Андрей хората разпръскват трохи хляб из двора, за да не търсят злите духове храна в къщата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK