Първо четене за втори път: Депутатите гласуват промените в Конституцията

Снимка: Infomreja.bg

След седмица е планирано и обсъждането им на второ четене

Конституционната реформа - на дневен ред в парламента. Депутатите ще разгледат промените в основния закон на Републиката, а след седмица е планирано и второто четене. Заявката на управляващите е реформата да мине до края на годината.

Първият опит на Народното събрание беше през месец октомври, тогава обаче текстовете не минаха, защото по закон трябваше да бъдат събрани 180 гласа „за”, а вносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС разполагат с малко над 160. Сега обаче по бавната процедура гласовете са достатъчни.

Какви са основните промени? Освен съдебна реформа, управляващите предлагат ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да имат двойно гражданство. Вносителите се отказаха от идеята да променят националния празник на България. Промените предвиждат също да бъде разделен Висшият съдебен съвет, правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени, а мандатът му – намален на 5 години, пише Нова тв.

Във втория опит за промяна на Конституцията вносителите тръгнаха с позитивизъм  и още в началото отчетоха консенсус. Председателят  на конституционната комисия дори призна, че е емоционален и видя знак в православния календар. „Изменението от 2015 г. е точно по време на коледния пост. Резултатът е катастрофален. Второто беше на Разпети петък. Виждате какви са последствията – пълен разгром на доверието в изборите”, подчерта Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. По думите му той е готов да направи всякакви жертви в името на голямото дело, с което са се заели народните представители.

Първите критики обаче дойдоха веднага и то от редиците на вносителите. „Ние като политици ще се намесваме в структурирането на прокуратурата.Няма да подкрепя този проект”, категоричен беше Бойко Рашков от ПП-ДБ.

Намеси се и опозицията, която също е категорично против. „Имам чувството, че нещо ви е обхванал коледният дух и се намираме в паралелна реалност. Няколко човека стоят в сенките и потриват доволно ръце”, каза от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин от БСП. Според Маргарита Махаева от „Възраждане” пък „повечето от тези изменения са напълно излишни, зловредни и опасни”. „Вносителите се надяват тези предложения да минат на тъмно. ИТН няма да подкрепи това”, закани се Ивайло Вълчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK