Стоянов в ЮЗУ: Партньорите в Европа виждат това, което правим

Снимка: ЮЗУ

Той изнесе публична лекция

„Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство“ бе темата, която министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разви пред студентите, преподавателите и гостите на откритата среща дискусия.

Той представи ключовата роля на Министерството на вътрешните работи за изпълнение на високите шенгенски изисквания, така че страната ни да заеме достойно своето място сред европейските държави с обща граница: „Успехът е много голям. България се бори за него от много години“.

Вътрешният министър открои три основни стъпки, предприети за постигане на водещия приоритет, резултатите от които бяха отчетени на европейско ниво: Засилване на първата линия на охрана - по този начин успяхме да увеличим 30% броя на служителите на границата; Активизиране на оперативната работа на ГДБОП, ГДГП, ГДНП и пограничните ОДМВР по противодействие на организираните престъпни групи, ангажирани с нелегалната миграция; Задълбочаване на комуникацията и взаимодействието с турската страна – изключително важен момент в охраната на външната граница на ЕС предвид същественото значение на стратегическото партньорство с Турция, която е и сериозен фактор за сигурността в региона като цяло.

За да онагледи постигнатите резултати, министър Стоянов представи и данни за започналия още през септември 2023 г. драстичен спад на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница – 12 000 от началото на годината до момента при 42 000 за същия период на предходната година.

„Нашата цел е да продължим мерките и да надградим тези резултати, за да може до края на годината България да се присъедини към Шенгенското пространство и по сухопътна граница“, отбеляза вътрешният министър и допълни: „Партньорите в Европа виждат това, което правим, защото мерките у нас оказват влияние и там“. В този смисъл той представи пред студентите анализ на Европейската служба за гранична и брегова охрана – ФРОНТЕКС, според който пътят през България вече не е предпочитан от мигрантите, тръгващи към Европа, защото страната ни показа, че нелегалното преминаване на българо-турската граница е много трудно.

Лекцията прерасна в интересна дискусия, която разкри пред участниците реалното измерение на пълноправното членство на страната ни в Шенген - безспорна оценка, че България е надежден партньор в пространството без граници и в пълна степен изпълнява своите задължения по охрана и полицейско сътрудничество.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//