Минчев, Иванов и Гешев коментират кой е в SS-списъка

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

В списъка нямало имена на политици

„Ако е необходимо, Асен Василев ще бъде поканен в комисията. Ако има данни, че има отношение към групата, ще бъде разпитан. Василев не може да отговаря за всички служители в НАП. Рашков ще бъде поканен, може и Пеевски“, заяви в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят на ПП-ДБ Мирослав Иванов по повод новата парламентарна комисия, която ще изяснява всички факти около убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Изказването му е по повод това, че гръцки бизнесмени описаха преди дни, че са били подложени на институционалния тормоз, на който са били подложени и са се обърнали към тогавашния служебен вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, сигнализирали са и в НАП, но не е последвало нищо.

„Висши магистрати са били замесени в организирана престъпна група, която е свързана с рекет, сфера на влияние и изнудване. Трябва да разберем защо контролните органи в лицето на прокуратурата, ВСС, Инспектората към ВСС не са осъществили необходимия контрол в случая, защото бяха изнесени данни, че има влияние в съдебната власт и то по високите етажи“, обясни Иванов.

„От АКФ не искаха да навлизат в конкретика и да дадат конкретни имена, защото не са на 100% проверени и не искат да спекулират. Те ни упътиха и казаха, че до голяма степен тези имена се съдържат в документи. Първият такъв документ е докладът на ГДБОП, когато начело е бил Калин Стоянов. Той също ще бъде поканен“, добави той.

По думите му комисията е създадена за три месеца. „Ще подходим старателно. Нищо там няма да остане скрито. Ще правим стъпка по стъпка, целта на комисията е да даде трибуна“, уточни Иванов.

И още по темата "Нутариуса":

В списъка с магистратите с карти в частния клуб "Ес Ес" на генерал Атанас Атанасов видях няколко имена на магистрати, които са предимно бивши членове на специализираното правосъдие - прокурори, присъства името и на Емил Писков, който е бивш служител на ГДБОП. Около 8 - 10 човека, присъстват в списъка. Всяко име, което е замесено в този казус трябва да бъде разпитано. Конкретно в този списък няма имена на политици. Това заяви заместник-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от ПГ на ПП-ДБ Никола Минчев в студиото на "Денят започва".

Във връзка с вчерашното му изказване - "Всички разплитащи са тежко оплетени", той коментира:

"С това изречение имах предвид, че по принцип едни корупционни зависимости трябва да бъдат разплетени и да бъдат преследвани по наказателен ред участниците в тях. Това изисква работеща прокуратура и независим съд. В частния клуб на Нотариуса членуват магистрати. Това е една група за влияние в правосъдната система. Правосъдната система трябва да разплете казуса, а се оказва, че е заплетена в нея", подчерта Минчев.

Той обясни, че членството в един такъв клуб не е престъпление, но е важно да се изясни каква дейност се е осъществявала в него.

"Когато в този клуб се търгува влияние в правосъдната система е престъпление. В рамките на тази парламентарна комисия ще трябва да изслушаме доста лица, за да съберем повече информация, което да накара разследващите органи да разплетат казуса. Всички имена, които присъстват по някакъв начин ще бъдат поканени на изслушване", каза Минчев.

По думите му, макар че Делян Пеевски не е споменат директно, също ще бъде поканен.

Никола Минчев уточни, че и по казуса с Нотариуса и 8-те джуджета са на около 3-4 г. и нищо не се е случвало за разплитането им.

"Трябваше, едва ли не, да бъде убит Нотариуса, за да се сети изобщо някой, че около него има група за действие. Това бездействие на институциите наложи миналата година да започнем с конституционните реформи в частта съдебна власт, защото не работят", каза той.

Никола Минчев обясни, че в следващите 6 месеца предстои да се приемат промените в законите за съдебната власт.

"По закона за съдебната власт се работи в Министерство на правосъдието, след това ще бъде качен за обществено обсъждане и внесен в НС. Не се обсъждат предсрочни парламентарни избори. Най-добрият вариант е да има ротация", уточни Минчев.

Бившият главен прокурор Иван Гешев също коментира имената от списъка.

Този списък, ако е същият, който го виждам по някакви сайтове, най-вероятно някой депутат си го е написал сам, пуснал си го е сам и сега си го чете сам в НС. Като гледам имената, този списък е направен само и единствено да дискредитира определен кръг хора. И аз призовава, след като са толкова обективни и толкова много ги интересува темата Съдебна реформа, въпреки че те съсипаха правосъдието, овладяха го политически и сега е на ниво престъпност от 90-те. Та ги призовавам да направят и комисия за Алексей Петров. Защо не правят ли - защото там не е безопасно. Мартин - Нотарисуа е един треторазряден престъпник и е безопасно да си говорят глупости, заяви Иван Гешев.

Не познавам Мартин-Нотариуса. Освен че не съм ходил в този клуб, от 7-8 години съм с охрана от НСО. Има определен списък на местата, на които съм ходил. Призовавам да направят комисия и за Алексей Петров. Не правят, защото не е безопасно. Мартин-Нотариуса е един треторазряден измамник и е безопасно да си говорят всякакви глупости. Затова направиха комисия - за да си правят политически фойерверки. Да направят и за Къро комисия, и за Петьо Петров, каза още Гешев.

Четири години съм поддържал изключителна хигиена на контактите си и не съм ходил абсолютно никъде, включително с децата си, освен в станциите на прокуратурата, допълни Гешев.

Той входира две жалби срещу правосъдния министър Атанас Славов и срещу бившия вътрешен министър Емануил Йорданов за клевета. Предявил е и граждански иск за 20 000 лв. и по двете дела.

"Мислех да предявя граждански иск за 30 сребърника, но нямаше да го разберат. Тези хора ги боли само когато усетят някакъв удар по джоба. Директно съм декларирал в жалбите си, че сумата, която се присъди по гражданския иск за причинените ми вреди ще даря на деца в неравностойно положение. Както се казва в една песен "Няма такава държава", ние ставаме може би единствената страна в ЕС, където съдят за клевета министър на правосъдието. Ето това е съдебната реформа на министър Славов - да говориш лъжи по телевизията. Представете си какво правим със законите и всичко друго и доколко може да се вярва на тези политически боклуци в Народното събрание", коментира Гешев.

Има такъв народ настояват в парламентарната комисия за Мартин Божанов - Нотариуса да бъдат изслушани: Асен Василев, Румен Спецов, Бойко Рашков, Калин Стоянов, всички ръководители от 2020 година на ДАНС, ГДБОП, КПКОНПИ, главните прокурори, бизнесмените Анастасиус Дикос и Йоаким Каламарис, Веселин Денков, Ивайла Бакалова и Невена Зартова.

"Ние трябва да добием представа за мрежата и за пипалата на този октопод, в който определено правосъдната ни система е впримчена. Бихме искали към казуса на Мартин Божанов - Нотариуса да се прибавят и казусите, свързани с осемте джуджета и с Петьо Петров-Еврото. Няма смисъл да работим върху върха на айсберга, защото от долу се крие много по-голямата част от данните и обсотятелствата", каза Гроздан Караджов.

Припомняме, че на 11 февруари Атанас Атанасов - съпредседател на ДБ, е получил по пощата списъка с членове на частния клуб, в който опис има имена на около 10-15 магистрати, но не и на политици. Основно били служители от Софийската районна и градска прокуратура, но имало и от Върховната касационна прокуратура.

Съпредседателят на "Демократична България" каза, че не знае откъде е изпратен списъкът, но допусна, че е писан от хора от специалните служби, тъй като стилът на писане бил такъв. 

Вчера парламентарната комисия във връзка със случая Нотариуса се събра на първо заседание. Председателят ѝ Никола Минчев заяви, че на нея ще бъдат поканени "всички лица и служби, които са споменати по темата с Мартин Божанов - Нотариуса, в това число и Невена Зартова".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK