Кремъл: Присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС ще го дестабилизира

Снимка: БГНЕС

Песков коментира и отбранителния пакт, който планират да сключат Финландия и САЩ

Русия заяви днес, че решението на Европейския съюз да започне преговори с Украйна за присъединяването ѝ към блока е политизирано и може да доведе до неговата дестабилизация, предаде Ройтерс. 

"Преговорите за присъединяване към ЕС могат да продължат с години или десетилетия. ЕС винаги е имал строги критерии за присъединяване и е очевидно, че в този момент нито Украйна, нито Молдова ги покриват", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

"Ясно е, че става въпрос за абсолютно политизирано решение, с което ЕС иска да демонстрира подкрепата си към тези страни. Подобни нови членки обаче биха могли да дестабилизират ЕС... И разбира се, тъй като ние и ЕС живеем на един и същи континент, темата ни интересува, така че наблюдаваме нещата отблизо", допълни Песков.

В първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел вчера лидерите на държавите в блока се съгласиха със стартирането на преговори с Украйна, въпреки че не постигнаха споразумение за отпускането на помощ в размер на 50 милиарда евро за нея заради несъгласието на Унгария, отбелязва Ройтерс.  

Днес Песков заяви, че Унгария не е проруска страна, но Москва е впечатлена от готовността ѝ да защитава собствените си интереси. 

Той коментира и отбранителния пакт, който планират да сключат Финландия и САЩ. Говорителят на Кремъл посочи, че подобен ход "със сигурност ще предизвика напрежение" между Хелзинки и Москва. "Може само да съжаляваме за това", допълни той.

По думите му Русия и Финландия са били в отлични отношения и нито една от двете страни не е застрашавала другата. "Нямахме проблеми или оплаквания... Никой не нарушаваше ничии интереси, имаше взаимно уважение. Финландия обаче стана членка на НАТО и след като на финландска територия бъде разположена военна инфраструктура на алианса, тя очевидно ще представлява заплаха за нас", посочи Песков.  

Вчера финландската външна министърка Елина Валтонен съобщи, че в началото на следващата седмица Хелзинки и Вашингтон ще подпишат договор за военно сътрудничество, който предвижда изпращането на американски военнослужещи и военно оборудване за подпомагане на отбраната на северноевропейската държава, припомня Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK