Първият гей брак в Гърция вече е факт, премиерът Мицотакис ги поздрави

Гръцкият парламент Снимка: БТА

Те са заедно от 20 години и имат три деца

Първият гей брак в Гърция вече е факт. Той е сключен на 3 март в предградието на Атина Неа Смирни между Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис, съобщават гръцки медии.

Те са заедно от 20 години и имат три небиологични деца. Единият веднага ще пристъпи към осиновяване на близнаците, които живеят с него, но са деца на партньора му.

„Нищо не се променя в нашето ежедневие, тъй като от няколко години сме семейство. Това, което се променя обаче, е, че вече и държавата ни припознава като едно семейство, а не като две отделни, както беше досега“, казва Ставрос Гаврилиадис.

Събитието се е провело в тесен семеен кръг. Двойката разкрива, че след церемонията е говорила с премиера на Гърция. Кириакос Мицотакис се е свързал с тях, за да ги поздрави и да им предаде своите пожелания.

Съобщението за първия еднополов брак беше публикувано на 16 февруари, няколко часа след като парламентът узакони еднополовите бракове. Законопроектът беше одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент.

„Димитриос Елевсиниот от Спиридон и Анна, от семейство Вилиотис, роден в Саламина и пребиваващ в Неа Смирни, и Ставрос Гаврилиадис от Христос и Евгения, от семейство Дрос, роден в Атина и пребиваващ в Неа Смирни, ще направят сватба, която ще се състои в Неа Смирни“, гласи съобщението.

Със законопроекта за еднополовите бракове двойките получиха право и да осиновяват деца. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че новият закон „смело ще премахне едно сериозно неравенство“.

С приемането на законопроекта Гърция стана първата православна страна и 16-ата държава в Европейския съюз, която узакони еднополовите бракове. Решението раздели страната и предизвика ожесточена съпротива, водена от гръцката православна църква./bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK