Първият медицински хеликоптер започва да лети у нас през февруари

Снимка: БГНЕС

Към днешна дата сетифицираните площадки за медицинските хеликоптери са 3-4

Предстои финалното боядисване на медицинския хеликоптер и през средата на януари трябва да бъде извършен полетът от Италия към България. Кацайки на наша земя, хеликоптерът ще получи българска регистрация, ще получи удостоверение за летателна годност и към края на януари или началото на февруари месец първият медицински хеликоптер ще бъде въведен в експлоатация. Това обяви транспортният министър Георги Гвоздейков пред БиТиВи.

Пилотите, които са обучени, са шестима, като има предложение за изготвяне на сериозна програма за обучение на пилоти, дори да нямат опит.

Към днешна дата сетифицираните площадки за медицинските хеликоптери са 3-4. Има инициатива от общините и болниците да помогнат с техническа и финансова помощ за хеликоптерите. Системата HEMS ще бъде изградена в цялостен вид през 2026 г.

Гвоздейков добави още, че е важно по Черноморието да има приемащи болници за медицинските хеликоптери. Не е нужно на всяка една болница и болнично летище да има медицински хеликоптери.

За похитения български кораб с екипажа на "Руен", Гвоздейков заяви, че по различни канали на информация е станало ясно, че моряците са добре и екипажът е жив и здрав. Похитителите са сомалийски пирати, но все още няма нямат официални искания, за да освободят българския екипаж. Към момента не се предвиждат забрани за преминаване на български кораби през Червено море.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK