АМ "Струма" приоритет за пиринските депутати от ГЕРБ, Георги Динев: Екологичното равновесие е важно, но не повече от човешкия живот

Снимка: ГЕРБ-Благоевград

Народните представители от ГЕРБ в Пиринско – Даниела Савеклиева, Георги Динев, Александър Мацурев и Стефан Апостолов, коментираха на пресконференция доизграждането на магистрала „Струма“ и обявиха, че този проект е приоритет за тях.

Георги Динев, член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, заяви, че по казуса е потърсено компетентното мнение на строителния министър Николай Нанков, който е уверил депутатите от Благоевградски регион, че международното трасе ще бъде завършено.

„Няма да крия, че най-проблемният участък е лот 3.2, който обхваща Кресненското дефиле. По лотове 3.1 и 3.3 вече има избрани изпълнители, работи се и не се очаква някакво забавяне или неизпълнение на заданията. За лот 3.2 наистина има забавяне, но то е заради процедури по обжалвания“, каза Динев.

Той отбеляза, че тези процедури основно са правени от различни екологични организации и че ако се случи това, наистина ще има опасност от забавяне на цялата процедура по избор на изпълнител на този проблемен участък.

„Ще използвам случая да призова всички тези екологични организации – да се обединим около важната цел. Едва ли има човек, който да не иска да бъде завършен този европейски път. Наистина е важно да запазим екологичното равновесие, но няма нищо по-важно от човешкия живот“, подчерта народният представител Георги Динев.

Стефан Апостолов и Александър Мацурев обявиха, че са поставили два въпроса към министъра на здравеопазването проф. Николай Петков.

„Искаме конкретна информация има ли забавяне по програмата „Региони в растеж” по приоритетна ос 4 „Регионална здравна структура”, чрез която е предвидено модернизация на спешната медицинска помощ. Ние подкрепяме изцяло този проект, който е с огромна обществена полза и разчитаме на закупуване на модерни линейки, оборудвани с медицинска апаратура, както и за строителство и ремонт на сгради за спешни центрове извън областните градове”, коментира Александър Мацурев.

Той подчерта, че наболял проблем е липсата на спешен център в община Белица и е важно да е ясно какви дейности предстоят за изпълнение по този проект.

Другото питане към здравния министър е във връзка с безлимитно финансиране на процедури за асиситирана репродукция.

„През месец май кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури за асистирана репродукция /Ин витро/. Планираните средства са в размер на 12 млн лева, като се  гарантира толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват.

По този начин България се нарежда сред страните-лидери в Европейския съюз в стимулирането на ин витро процедурите от държавата. Към момента са одобрени около 3 000 пациентики, които обаче са в изчакване. За нас е важно да имаме яснота какви са реалните стъпки на Министерството на здравеопазването за своевременно получаване на достъп до ин витро процедури и подготвят ли се  и какви промени в Правилника за работа на Центъра за асистирана репродукция и в Правилата за одобрение”, уточни Стефан Апостолов.

Той припомни, че вече изпълнява поетия от него ангажимент да дарява половината от заплатата си като народен представител на семейства с репродуктивни проблеми. До момента е превел средства на четири семейства – две от Благоевград и по едно от Разлог и Бургас.

"България е много далече от финансовия апокалипсис, който неведнъж артикулираха Корнелия Нинова и Румен Гечев", заяви от своя страна Даниела Савеклиева - която е областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград и народен представител в 44-то Народно събрание, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси.

Коментарът й бе във връзка с изплатените от Министерството на финансите близо 2 млрд. лева външен дълг през изминалата седмица. По думите ѝ след направеното плащане, държавният дълг е намалял до 25 % от брутния вътрешен продукт при 29,1 % в края на 2016 година. 

Тя добави, че за първите 5 месеца на 2017 година държавната хазна отново е с излишък в размер малко повече от 1,65 млрд. лв. и докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавния дълг намалява. 

 

КОМЕНТАРИ

Люси10:03 - 11.07.2017
Той не е за показване.Савеклиева го пази само тя да му се любува на тоя красавец.Хи.Хи.
САШО19:11 - 10.07.2017
А къде ви е 5 депутатъ от МИР1
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK